S-au pus in dezbatere angajamentele producatorilor de carne de pasare intr-o investigatie a Consiliului Concurentei

S-au pus in dezbatere angajamentele producatorilor de carne de pasare intr-o investigatie a Consiliului Concurentei


Consiliul Concurentei anunta publicarea in dezbatere a angajamentelor propuse de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si mai multe companii pentru a inlatura ingrijorarile concurentiale identificate care au condus la declansarea investigatiei pe piata productiei si/sau comercializarii carnii de pasare din Romania.

Potrivit unui comunicat de presa al autoritatii de concurenta, investigatia vizeaza comportamentul producatorilor si/sau comerciantilor de carne de pasare, precum si al asociatiei din care acestia fac parte, care ar fi participat la schimburi de informatii sensibile, in cadrul unor intalniri ale asociatiei, iar companiile ar fi intentionat sa limiteze livrarile de carne de pasare, ceea ce ar fi putut restrange concurenta pe piata din Romania.

 

"Angajamentele propuse de UCPR si companiile investigate se refera, in special, la anonimizarea si agregarea informatiilor care pot circula in cadrul asociatiei, prin implementarea unui sistem de tip black box, care va primi si centraliza informatiile transmise de companii. In plus, companiile investigate au propus implementarea unor proceduri interne privind fluxurile de informatii atat interne, cat si externe, si a unor programe de conformitate cu legislatia in domeniul concurentei. Astfel, UCPR se angajeaza sa isi modifice statutul de functionare, urmand sa prelucreze si sa disemineze doar informatii agregate despre evolutia pietei carnii de pasare. De asemenea, va disemina buletine informative catre terti si le va publica pe pagina proprie de internet, www.avicultura.ro", se arata in comunicat.

 

Conform datelor din investigatie, partile implicate sunt Transavia S.A., Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, AviTop S.A., Avicola Buzau S.A., Avicola Dragos Voda S.A., Avicod S.A., Agricola International Bacau S.A., Agrisol International RO SRL si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.

 

Pe durata dezbaterii publice, Consiliul Concurentei invita persoanele fizice sau juridice interesate sa trimita observatii cu privire la angajamentele propuse, pana la data de 10 mai 2024, fie la adresa de e-mail bunuri.consum@consiliulconcurentei.ro, fie prin posta, pe adresa institutiei.

 

Ulterior, dupa ce vor fi analizate observatiile primite, autoritatea poate solicita modificarea propunerii de angajamente si/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora. Angajamentele propuse pot fi consultate pe site-ul autoritatii de concurenta.



Poti fi interesat si de