12 focare de pesta porcina africana la porci domestici din judetul Alba

12 focare de pesta porcina africana la porci domestici din judetul Alba


Un numar de 12 focare de pesta porcina africana (PPA) identificate la porci domestici sunt active in judetul Alba, acesta fiind cel mai mare numar de focare de la aparitia virusului in judet in urma cu aproape un an, potrivit Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

“In prezent, la nivelul judetului Alba sunt 12 focare active de PPA, la porcii domestici, in localitatile Cenade, Tauni, Valea Lunga (2), Glogovet, Jidvei, Santamarie, Biia, Sanmiclaus (2), Veseus si Ciuguzel. Aproape toate focarele sunt concentrate intr-o singura zona, aproape de limita cu judetele Sibiu si Mures. Primele dintre aceste focare au izbucnit la inceputul primaverii”, a precizat purtatorul de cuvant al DSVSA, Dragos Suciu.

 

Trei dintre focare au fost declarate in decursul unei singure zile, in doua sate invecinate, Sanmiclaus si Biia.

 

De altfel, directorul executiv al DSVSA Alba, Vasile Spinu, a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta extinderea rapida si necontrolata a focarelor de PPA in judet.

 

“Semnalul de alarma trebuie tras avand in vedere ca in judetul Alba au fost declarate focare noi de PPA, chiar 3 intr-o singura zi (2 focare in localitatea Sanmiclaus si unul in localitatea Biia), iar aceasta boala fara tratament produce pagube materiale enorme asupra crescatorilor de porci din judetul Alba si nu numai”, a spus acesta.

 

Potrivit lui Vasile Spinu, pericolul este amplificat in aceasta perioada de circulatia necontrolata a porcilor mistreti in cautare de hrana, astfel ca acestia intra de nenumarate ori in lanurile de porumb si in culturile de lucerna unde gasesc hrana din belsug. Multi din acesti porci sunt infectati si transmitatori ai virusului pestei porcine africane, o boala mortala, incurabila care evolueaza si la porcul domestic.

 

In Alba, prezenta virusului PPA a fost confirmata in 1 noiembrie 2019 in satul Goiesti, comuna Vidra.Poti fi interesat si de