2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei HoReCa

2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei HoReCa


Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, si-a dat acordul pentru alocarea sumei de 2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea operatorilor din industria turismului, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie, la finalul intrevederii pe care liderii patronatelor din industria HoReCa au avut-o cu ministrul.

"Cel mai important lucru care s-a discutat a fost alocarea resurselor bugetare pentru Masura 224, alocarea a 20% din diferenta cifrei de afaceri pentru operatorii din industria turismului, industria ospitalitatii. Am obtinut acordul ministrului Economiei pentru 2,5 miliarde (de lei - n. r.), iar urmatoarea oprire a operatorilor din turism este la Ministerul de Finante, la domnul ministru Nazare, care trebuie sa aloce inca 1,5 miliarde pentru a fi completa aceasta suma. Ministrul Economiei si-a dat acordul pentru 2,5 miliarde si este facut un apel in acest sens", a afirmat Daniel Mischie.

 

Liderul HORA a precizat ca in cadrul intrevederii a fost discutata si schema prin care statul ar putea acoperi 40% din salariul minim brut pe economie.

 

"A fost discutat programul propus pentru industria ospitalitatii, 40% reducere din salariul minim brut pe economie pe exercitiul 2021-2027, cu aceste taxe suportate din PNRR si a fost facuta propunerea de catre industrie pentru refacerea Masurii 3, in asa fel incat banii din aceasta masura sa ajunga la cei indreptatiti", a mentionat Daniel Mischie.

 

Coordonatorul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Dragos Anastasiu, prezent la discutii, a salutat ulterior intentia Guvernului de a acoperi 40% din salariul minim pentru industria ospitalitatii.

 

"Am discutat putin despre Planul National de Redresare si Rezilienta, aici am aflat cu bucurie faptul ca se pregateste o schema de ajutor pe masura activa, un procent de 40% din salariul minim pe economie pentru cei din HoReCa", a spus el.

 

Pe de alta parte, Mischie a anuntat ca operatorii din industria ospitalitatii organizeaza actiuni de protest fata de situatia economica in care a ajuns acest sector.

 

"Este un protest prin care dorim sa atragem atentia ca aceasta industrie nu mai poate suporta cheltuielile la care sunt supusi pe nedrept pentru a da timp si spatiu statului sa rezolve criza. Protestul are loc in fata unitatilor, fiecare operator va iesi in fata unitatilor, impreuna cu toti angajatii, cu mesaje semnificative pentru guvernanti", a sustinut presedintele HORA.

 Poti fi interesat si de