37 de porci Mangalita, sacrificati intr-o gospodarie din cauza virusului PPA

37 de porci Mangalita, sacrificati intr-o gospodarie din cauza virusului PPA


Aproape 40 de porci din rasa Mangalita au fost sacrificati intr-o gospodarie din judetul Covasna in care a fost confirmat un focar de pesta porcina, informeaza conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

Directorul institutiei, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat ca este vorba despre o gospodarie din zona Baraolt, unde au murit sapte animale.

 

"In urma anchetei preliminare si a examenelor efectuate la cele sapte cadavre de porcine din aceasta exploatatie s-a pus diagnosticul de suspiciune clinica si morfopatologica de pesta porcina africana. Au fost recoltate probe pentru analize de laborator si trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin ingropare in conditii de biosecuritate (...) In data de 13 octombrie, analizele de laborator au aratat prezenta virusului in probele recoltate", a precizat seful DSVSA Covasna.

 

Gospodaria afectata a fost plasata sub supraveghere oficiala, fiind aplicate restrictii pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor si mijloacelor de transport.

 

De asemenea, au fost eutanasiate si neutralizate, prin ingropare in conditii de biosecuritate, 37 de porcine din rasa Mangalita si s-a efectuat o prima dezinfectie in exploatatie.

 

"Din investigatiile preliminare, animalele afectate au fost crescute in gospodaria respectiva de mai mult de un an, fiind furajate cu cereale si furaje din productia proprie. Se suspicioneaza introducerea virusului prin circulatia persoanelor sau a produselor alimentare. Ancheta epidemiologica este in desfasurare. Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitar-veterinare judetene si ale organelor de politie. Investigatiile vor continua si in zilele urmatoare", a adaugat dr. Siko Barabasi Sandor.

 

Conducerea DSVSA Covasna a facut un apel catre crescatorii de porcine sa raporteze autoritatilor orice caz de moarte sau imbolnavire a animalelor din gospodarii.

 

In februarie 2019 au fost depistate doua focare de pesta porcina in judetul Covasna, la Sfantu Gheorghe si Valea Crisului, care au fost stinse oficial in luna aprilie.

 

In urma confirmarii acestora au fost sacrificati preventiv aproape 140 de porci in cele doua localitati.Poti fi interesat si de