ACEBOP sustine demersul de relansare a cresterii bovinelor de carne

ACEBOP sustine demersul de relansare a cresterii bovinelor de carne


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) sustine demersul crescatorilor autohtoni de bovine de carne, care au initiat o petitie catre ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, pentru relansarea cresterii bovinelor de carne in Romania.

“Asociatia noastra se alatura grupului de crescatori de bovine de carne din Romania care au initiat o petitie catre domnul ministru Nechita-Adrian Oros. Scopul petitiei este unul major pentru relansarea cresterii bovinelor de carne in Romania, marirea productiei, calitatea carnii si, implicit, obtinerea de plus valoare pentru fermieri. Este absolut necesara sprijinirea productiei. Romania nu are capacitate de rasa la bovine si nici la ovine, trebuie sprijinita metisarea. Din acest motiv, suntem langa crescatorii de bovine carne care au initiat petitia si care doresc dezvoltarea sectorului de carne”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

 

In acest context, ACEBOP propune ca 75% din valoarea sprijinului care se va acorda in sector sa se dea la femele care dovedesc originea tatalui-rasa de carne, iar 50% pentru rase autohtone insamantate cu rase de carne.

 

De asemenea, asociatia propune coborarea numarului de capete la tinerii fermieri, la 5 capete bovine si 75 la ovine si aplicarea echivalentului zootehnic, adica o subventie pe UVM (Unitate Vita Mare) la fel cum exista sprijinul pe hectar cu 36 euro, iar crescatorii de animale sa fie sprijiniti pe UVM.

 

Nu in ultimul rand, asociatia mai propune ca 50% din valoarea sprijinului sa se dea la oricare vaca ce intra la metisare cu rase de carne. “Asa poate fi relansata productia de carne vita a Romaniei”, spun reprezentatii Asociatiei.

 

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), efectivele de bovine existente la 1 iunie 2020 au scazut cu 2,4% pe total fata de aceeasi data a anului trecut, ajungand la 1.914.602 capete.

 

In ceea ce priveste sacrificarile, datele INS arata ca anul trecut au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, in scadere cu 13,1% fata de 2019, iar productia de carne obtinuta in 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, fata de 89.284 tone in 2019.



Poti fi interesat si de