AFIR a facut plati de peste 8 miliarde de lei in 2020

AFIR a facut plati de peste 8 miliarde de lei in 2020


Platile efectuate in exercitiul bugetar aferent anului 2020 catre beneficiarii proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si prin masurile delegate catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depasit 8,047 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de functionare si organizare au fost de 223 milioane de lei, informeaza Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

"Cheltuielile efectuate de AFIR pentru finantarea proiectelor de investitii si pentru platile directe catre fermieri, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, au crescut cu 38,12% in cursul anului 2020, fata de 2019. In acelasi timp, cheltuielile de organizare si functionare ale Agentiei (cheltuieli de capital, bunuri si servicii, cheltuieli de personal) au scazut cu 6,36% in perioada mentionata", se mentioneaza in comunicat.

 

Costurile de organizare si functionare ale Agentiei au ajuns anul trecut la 2,6% din totalul cheltuielilor, cel mai scazut procent din ultimii trei ani, desi a fost un an dificil din punct de vedere al gestionarii pandemiei de Covid-19.

 

Din bugetul total alocat AFIR s-au platit beneficiarilor PNDR in 2020 circa 8,047 miliarde de lei, cu 223 de milioane de lei cheltuieli de functionare, 5,830 miliarde de lei in 2019, cu 238 de milioane de lei cheltuieli de functionare si 7,706 miliarde de lei in 2018, cu 231 de milioane de lei cheltuieli de functionare.

 

"Unele dintre principiile de baza pe care le-am adoptat la conducerea Agentiei tin de utilizarea eficienta si rationala a banilor publici, precum si de transparenta utilizarii fondurilor alocate prin PNDR, cat si pentru costurile pe care le avem cu personalul, cu bunurile si serviciile necesare desfasurarii activitatii, cheltuieli de organizare si de functionare in general. Analizand situatia exercitiului financiar din ultimul an, reiese ca la fiecare leu cheltuit de AFIR, pentru functionarea sa, au fost efectuate plati din FEADR de peste 35 de lei. Sunt cifre care, impreuna cu indicatorii de realizare ai Programului National de Dezvoltare Rurala, arata eficienta institutionala si mai ales calitatea resursei umane", a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

 

In anul 2019, din bugetul alocat AFIR, au fost efectuate plati pentru finantarea proiectelor europene si pentru decontarea platilor directe care au insumat 5,830 de milioane de lei, iar cheltuielile legate de organizare si functionare au fost de 238,8 milioane de lei, respectiv de 4% din totalul bugetului Agentiei.

 

La nivelul exercitiului bugetar 2018, AFIR a inregistrat plati in valoare de 7,706 miliarde de lei pentru proiectele de investitii si platile directe din cadrul PNDR, avand cheltuieli de functionare si organizare de 3%, respectiv de 231 de milioane de lei.

 

AFIR precizeaza ca toate cheltuielile sunt platite de la bugetul de stat si, ulterior pentru cheltuielile aferente proiectelor finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Comisia Europeana ramburseaza fondurile necesare statului membru, pe baza declaratiilor de cheltuieli.Poti fi interesat si de