ANPC: Agentii economici care pun in pericol sanatatea romanilor, amendati drastic

ANPC: Agentii economici care pun in pericol sanatatea romanilor, amendati drastic


Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Parvu, a afirmat ca trebuie gasite solutii pentru a putea inchide definitiv activitatea unor agenti economici care incalca articole de lege ce pun in pericol sanatatea populatiei, dar si pentru a aplica amenzi la valoarea cifrei de afaceri.

"O nemultumire a mea este vizavi de amenzi. Avem acea lege a preventiei si am practicat-o, dar am constatat ca procentul celor care nu respectau legea era mai mare. Am incercat sa gasim solutii sa nu amendam, dar in prezent sunt agenti economici care ne rad in fata si spun: "scrieti ce vreti ca oricum valoarea amenzii nu conteaza, se plateste jumatate din minim, dupa cum stiti in termen de 15 zile. Adica mergem la un hipermarket si il amendam cu 10 milioane de lei vechi, 1.000 de lei, si va dati seama ce afectat este. In acest sens o sa lucrez cu domnul ministru Daea pe masurile care sunt aplicate prin OUG 21, masuri complementare care se pot aplica agentilor economici, in sensul ca ei pot fi inchisi temporar 30 de zile, 6 luni, un an, iar in viitoarea gandire poate vor fi inchisi definitiv, pentru ca atunci cand pui in pericol sanatatea cetatenilor Romaniei credem ca nu este normal sa iti mai poti desfasura o activitate economica. Cred ca vom gasi solutiile legale atat in zona de amenzi contraventionale, cum sunt in alte zone unde se aplica amenzi la cifra de afaceri, sa se aplice amenzi la valoarea cifrei de afaceri si in zona in care se incalca articole de lege care pun in pericol sanatatea populatie", a precizat Marius Parvu, intr-o conferinta la MADR.

 

El a mai spus ca in ultima sedinta de Guvern din 2018 s-a adoptat o masura de reorganizare a laboratorului LAREX, care era pana acum in subordinea ANPC, dar ca entitate era finantata din venituri proprii, iar acum a devenit prin HG o directie a ANPC, fiindu-i alocate sume "care nu s-au alocat niciodata".

 

"Este vorba de 66 de milioane de lei care vor insemna investitii in acest laborator pe care ni-l dorim sa devina un laborator de nivel national si european. Vom incerca acreditarea europeana si eu cred ca vom reusi acest lucru. Ce isi propune acest laborator? Dezvoltarea centrelor care existau in diferite locatii din tara si dezvoltarea la nivel de puncte vamale a acestor laboratoare. Am discutat cu domnul ministru (Petre Daea n.r.) sa cream in punctele vamale o permanenta in care tot ceea ce inseamna produse extracomunitare sa fie verificate intr-un procent cat mai mare, astfel incat pe piata romaneasca sa ajunga produse sigure, sa dam garantia cetatenilor romani ca ele sunt conforme cu ceea ce scrie pe eticheta", a spus Parvu.

 

El a mentionat ca dezacordul dintre ceea ce scrie pe eticheta unui produs si ceea ce contine produsul este la ora actuala cea mai mare problema.

 

"Ne vom dezvolta in acest sens. Nu stiu daca in acest an, pentru ca investitia se va derula in 2019, dar cu siguranta am gandit reorganizarea ANPC in primul rand printr-o mai buna redistribuire a personalului existent, ducandu-i in zona controlului produselor alimentare si infiintand in fiecare regiune compartiment dedicat produselor alimentare. Vom avea comisari dedicati numai pentru produse alimentare si vor fi in stransa legatura cu unitatile vamale in asa fel incat sa putem eradica cat mai mult intrarea in tara a unor produse periculoase", a spus seful ANPC.

 

El a fost prezent la conferinta organizata la MADR unde au fost prezentate rezultatele controalelor efectuate anul trecut la 241 de unitati (patiserii, cofetarii, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast-food-uri, unitati fornetti si depozite de produse alimentare) din Bucuresti si alte cinci municipii.

 

Aceste controale au scos la iveala ca 165 de unitati, adica (74%), utilizeaza grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii, care cred ca iau alimente ce contin produse din lapte.

 

Marius Parvu a afirmat ca procentul ridicat gasit la controlul tematic pe lapte si produse din lapte nu este singular, iar rata agentilor economici care incalca legea depaseste 50%. "Vreau sa va spun ca procentul ridicat gasit la controlul tematic pe lapte si produse din lapte nu este singular, iar rata agentilor economici care incalca legea depaseste 50%. Sunt mai multi care incalca legea decat cei care o respecta. Nu cred ca acest lucru este permis intr-o tara europeana si mai ales in anul in care detinem presedintia Consiliului UE", a spus presedintele ANPC, Marius Parvu.



Poti fi interesat si de