ANPC va semna un protocol cu ANSVSA pentru a desfasura controale in echipe mixte

ANPC va semna un protocol cu ANSVSA pentru a desfasura controale in echipe mixte


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va semna saptamana viitoare un parteneriat cu Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru a desfasura controale in echipe mixte, astfel incat operatorii economici sa nu fie controlati de doua entitati pe aceeasi speta, a declarat marti Paul Anghel, director general al ANPC.

"Pe perioada starii de urgenta si pe perioada starii de alerta exista controale tematice atat ale noastre, cat si ale celorlalte autoritati, respectiv ale Autoritatii Nationale, Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Am vorbit cu domnul presedinte Chioveanu (Robert Chioveanu, presedintele ANSVSA - n. r.) pentru ca saptamana viitoare, impreuna cu domnul Cozminschi (Eduard Cozminschi, presedintele ANPC - n. r.), sa semneze un protocol, un parteneriat, si controalele sa se desfasoare in echipe mixte, in asa fel incat sa scutim operatorii economici de doua entitati care sa vina in control oarecum pe aceeasi speta. Controalele sa se desfasoare in comun", a spus Anghel, la o conferinta online organizata de COAL.

 

Pe de alta parte, el a subliniat ca in perioada starii de urgenta au existat agenti economici care s-au conformat, dar au existat si agenti economici care au inteles sa eludeze ordonantele militare si sa incerce sa faca profituri.

 

"Ori de cate ori au fost depistati acestia, fie ca a fost vorba de sesizari ale altor concurenti, fie ca a fost vorba de controalele noastre tematice, au fost in prima instanta avertizati si abia in a doua instanta, in momentul in care au repetat abaterile constatate, au fost si sanctionati. S-a ajuns si la masuri de suspendare temporara a unor piete sau unitati de alimentatie publica atunci cand deficientele constatate depaseau un nivel mult prea grav. Exista o categorie de operatori economici care nu se supun unei anumite legislatii si o incalca in mod repetat. Pentru acestia exista o furca caudina, care se numeste controlul tuturor institutiilor mentionate. Exista sanctiuni care pot fi cateodata mult prea mici pentru dansii. Am intalnit situatii in care au pus sanatatea sau viata consumatorilor in pericol si fata de acestea nu putem sa avem niciun fel de ingaduinta", a explicat Paul Anghel.

 Poti fi interesat si de