ANSVSA: 1.084 de focare de pesta porcina africana, active in Romania

ANSVSA: 1.084 de focare de pesta porcina africana, active in Romania


Numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 1.084, acestea fiind active in 283 de localitati din 18 judete, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 360.647, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 16 focare au fost confirmate in exploatatii comerciale. De asemenea, au fost inregistrate 146 cazuri la mistreti.

 

Datele Autoritatii arata ca pana in prezent au fost despagubiti 7.826 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 189 milioane de lei.

 

Pe de alta parte, autoritatile veterinare anunta ca pana la aceasta data au fost stinse 5 focare in judetul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a carnii S.C. Carniprod SRL, din judetul Tulcea, si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

 

Potrivit sursei citate, cele mai multe focare sunt in judetele Tulcea - 567, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A si 67 de cazuri la mistreti, in Ialomita – 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 cazuri la mistreti, in Braila - 108 focare (dintre care 9 focare la exploatatii comerciale) si in Constanta - 85 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.

 

Prezentei virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei", se mentioneaza in comunicat.

 

Specialistii veterinari afirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.Poti fi interesat si de