ANSVSA a autorizat 45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor

ANSVSA a autorizat 45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a autorizat pana in prezent, la nivelul intregii tari, 45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor, asigurand totodata si personalul necesar functionarii acestora, a anuntat Autoritatea.

Functionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15 - 28 aprilie 2019 (premergatoare Pastelui catolic, respectiv Pastelui ortodox) intre orele 7:00 - 17:00.

 

Decizia autorizarii unui astfel de punct temporar de sacrificare este luata de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana, in urma solicitarii motivate primite din partea autoritatilor locale, precizeaza institutia intr-un comunicat.

 

Totodata, serviciile veterinare asigura diminuarea riscului raspandirii bolilor la animale si a aparitiei toxiinfectiilor in randul populatiei.

 

"Restrictiile impuse de prezenta virusului pestei porcine africane afecteaza sacrificarea mieilor numai in interiorul zonelor de protectie si supraveghere, respectiv pe o raza de 3 km  si 10 km in jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desavarsire interzisa iesirea oricarui animal sau a carnii si produselor din carne", spun reprezentantii ANSVSA.

 

Potrivit ANSVSA, amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face tinand cont de distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare; numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate; asigurarea la nivel local a numarului suficient de personal sanitar veterinar permanent care sa realizeze controlul ante-mortem si post-mortem al animalelor si care sa poata dispune masuri in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

 

Punctele temporare de sacrificare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislatia sanitara veterinara.

 

"In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere si urmatoarele aspecte: controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile; verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare; transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar", precizeaza Autoritatea.

 

De asemenea, carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar. Nu in ultimul rand, marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia trebuie sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

 

ANSVSA precizeaza ca pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor, numaru de telefon al Call Center-ului ANSVSA - 0800826787 - poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie.

 



Poti fi interesat si de