ANSVSA face recomandari privind transportul carnii si produselor din carne

ANSVSA face recomandari privind transportul carnii si produselor din carne


In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda populatiei sa acorde o atentie sporita modului in care pastreaza, prepara, transporta si depoziteaza produsele alimentare, dar si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Avand in vedere evolutia pe teritoriul Romaniei a pestei porcine africane, carnea proaspata de porc, carnea preparata sau carnea tocata de porc si produsele din carne care contin carne de porc nu pot face obiectul transportului catre alte State Membre, daca provin din zonele cuprinse in Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane in anumite State Membre ale UE.

 

Totodata, va informam ca introducerea carnii si a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vita, pasare, etc.) dintr-o tara terta in Uniunea Europeana, respectiv in Romania, prin bagajele personale ale calatorilor, este interzisa.

 

Pentru a evita aplicarea unor masuri restrictive de catre personalul care isi desfasoara activitatea la nivelul aeroporturilor/aerogarilor, inainte de a decide introducerea in bagajul de cala a unor astfel de produse alimentare (carne de pasare si condimente) pentru a putea fi transportate spre un alt Stat Membru al UE, pasagerii sunt obligati sa se informeze cu privire la conditiile stabilite in asemenea situatii de catre companiile de zbor, precum si asupra reglementarilor specifice vamale.

 

ANSVSA reitereaza faptul ca produsele alimentare, inclusiv carnea si produsele din carne, trebuie sa fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in conditii corespunzatoare de igiena si de temperatura controlata pentru a nu compromite calitatea si siguranta acestora si implicit pentru a proteja sanatatea publica.

 

Produsele alimentare, respectiv carnea si produsele din carne trebuie sa provina din unitati autorizate/inregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

 

Avand in vedere cresterea consumului unor produse de origine animala, ANSVSA a dispus masuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea conditiilor sanitare veterinare de functionare a unitatilor care produc si comercializeaza produse de origine animala, conditiile de depozitare si transport, precum si cerintele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animala.



Poti fi interesat si de