ANZ: Situatia bivolilor din Romania este dezastruoasa

ANZ: Situatia bivolilor din Romania este dezastruoasa


Directorul Agentiei Nationale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela, a declarat marti, la Zalau, ca situatia bivolilor este una dezastruoasa la nivel national, existand chiar riscul disparitiei lor, institutia pe care o conduce avand in vedere unele masuri pentru refacerea efectivelor de bubaline.

“Daca Salajul era fruntas la nivel national in numarul de bubaline si Romania era o tara cu un efectiv mare de bubaline, in momentul de fata sunt undeva la 13.000 de capete de bivoli, ceea ce este dezastruos pentru aceasta specie si rasa. (...) Este o specie autohtona de care, daca nu ne vom ingriji, in cativa ani poate sa dispara ca si rasa recunoscuta la nivel mondial”, a precizat Vaida Bela.

 

El a adaugat ca primul pas avut in vedere pentru remedierea situatiei este activitatea de monta naturala, care necesita bonitarea taurilor de bivoli, dupa care acestia sa fie autorizati zootehnic si veterinar pentru folosirea ca monta naturala, in centrele de profil.

 

Un al doilea pas pe care ANZ vrea sa-l faca este dezvoltarea unui centru de recoltare si congelare a materialul seminal, la statiunea de la Sercaia.

 

Directorul ANZ a precizat ca, in paralel, este nevoie de masuri de sprijin atat din fonduri europene, cat si din fonduri nationale, pentru crescatorii de bivoli.

 

In acelasi context, Vaida Bela a precizat ca se are in vedere un amplu proces de reorganizare a agentiei, prin dezvoltarea si diversificarea activitatilor de ameliorare si reproductie in zootehnie, dar si incheierea unor protocoale de colaborare cu statiunile de cercetare din domeniul zootehnic, cu facultatile de zootehnie si cu liceele agricole.Poti fi interesat si de