APCPR: Fara masuri dure si urgente, nu vom scapa de PPA

APCPR: Fara masuri dure si urgente, nu vom scapa de PPA


Problema pestei porcine africane are legatura directa cu siguranta alimentara a Romaniei, iar deciziile trebuie sa se ia la nivel centralizat, sustine presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

„Aici este o chestiune de siguranta alimentara a Romaniei. In aceasta situatie catastrofala, ne este foarte greu sa intelegem cum gestionarea situatiei PPA a fost o problema in care decizia a fost descentralizata, in loc sa fie strict centralizata. Pana la urma, nu numai decizia, ci si responsabilitatile s-au disipat pana la nivel de Consilii Locale conduse de prefecti sau de primari, si in felul acesta, din punctul nostru de vedere, lucrurile au scapat de sub control. De aceea, noi solicitam in continuare sa se gaseasca solutii la nivel guvernamental astfel incat problema prevenirii, controlului si eradicarii PPA sa fie in mana unei singure persoane. Nu putem lasa primarii sa decida, pentru ca in continuare vor aparea focare in gospodariile populatiei. Noi credem ca daca nu se trece la un control strict al bolii, PPA va continua sa se raspandeasca, in detrimentul productiei nationale de carne de porc?, a precizat Ioan Ladosi, la Seminarul Integrat INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Acesta  a subliniat ca situatia este mult mai grava decat cea pe care o arata cifrele.

 

„Cele doua sisteme, de crestere a porcilor la nivel industrial si in gospodarii, nu vor functiona. Este exclus. In februarie, am avut un control de la Bruxelles pe aceasta tema, concluzia a fost ca autoritatile nu si-au facut treaba pentru ca nu au instrumente, dar si pentru ca nici legislatia in vigoare privind biosecuritatea nu este respectata. Daca nu se ia o decizie politica, va continua miscarea aceasta, fara masuri dure si urgente, nu vom scapa de PPA. Acel ordin prin care se clasificau fermele de porci era foarte clar, dar s-a abrogat?, a atras atentia Ioan Ladosi.

 

Datele prezentate de APCPR arata ca, de la aparitia focarelor de PPA in Romania, au fost ucisi aproximativ 366.000 de porci, dintre care 292.000 au fost din ferme comerciale si numai 70.000 din gospodarii. 35.000 de capete au fost scroafe, ceea ce va genera un deficit de aproximativ 1 milion de purcei, in 2019, din estimarile Asociatiei.

 

Articolul complet despre modul in care pesta porcina africana a afectat Romania poate fi citit in editia 64 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de