APIA: Comisia Europeana ramburseaza Romaniei peste un miliard de euro

APIA: Comisia Europeana ramburseaza Romaniei peste un miliard de euro


Comisia Europeana ramburseaza marti Romaniei peste 1,024 miliarde de euro, suma reprezentand platile in avans efectuate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in perioada 15 octombrie - 30 noiembrie 2019, a declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea.

"Este cea mai mare suma pe care a dat-o APIA ca avans din 2009 si pana astazi, respectiv 1,024 miliarde de euro, 2009 fiind primul an in care s-a acordat avans pe schemele de plati directe. Declaratia de cheltuieli pe care o facem la inceputul lunii decembrie aferenta perioadei de avans 15 octombrie - 30 noiembrie 2019 se ramburseaza de catre Comisie in a doua zi lucratoare, respectiv marti, 7 ianuarie", a explicat Pintea.

 

El a precizat ca banii vor intra intr-un cont al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) deschis la Banca Nationala a Romaniei (BNR), urmand ca ulterior sa fie virati la bugetul statului.

 

Potrivit datelor APIA, suma totala autorizata pentru plata in avans a subventiilor pentru beneficiarii care au depus cererea unica de plata in 2019 a fost de 1,335 miliarde de euro.

 

Din totalul autorizat la plata, in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2019, suma de 1,319 miliarde de euro reprezinta plati efectuate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), respectiv din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) plus cofinantare de la Bugetul National, pentru un numar de 732.905 de fermieri, respectiv 92,63% din numarul fermierilor eligibili la plata avansului.

 

De asemenea, 16,55 milioane euro au insemnat masuri de piata, comert exterior, promovarea produselor agricole si ajutoare de stat.

 

"Prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei nr. 6536 a fost stabilit nivelul avansurilor pentru platile directe si pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale afferent Campaniei 2019, respectiv de pana la 70% in cazul platilor directe si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala (...) mentionam ca suma de 1,319 miliarde euro, reprezentand plati in avans acordate fermierilor in Campania 2019, este cea mai mare suma autorizata la plata in avans incepand cu Campania 2009, anul in care a fost acordata pentru prima data plata in avans", preciza APIA la finele lunii noiembrie.

 

In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1174/2019, alocarea financiara aferenta Romaniei privind platile directe acordate fermierilor in Campania 2019 este de 1,943 miliarde de euro.

 Poti fi interesat si de