ARC: 30 de milioane de mici au sfarait pe gratare in minivacanta de 1 Mai

ARC: 30 de milioane de mici au sfarait pe gratare in minivacanta de 1 Mai


Romanii au pus pe gratare, in minivacanta de 1 Mai, in jur de 30 de milioane de mici, o cantitate similara cu ceea ce au consumat si anul trecut, preferatii consumatorilor romani fiind in continuare cei facuti dintr-un amestec de carne de porc si vita.

"Din informatiile primite de la membrii Asociatiei Romane a Carnii, anul acesta se estimeaza un consum asemanator cu cel de anul trecut, in jur de 30 de milioane de mici, avand in vedere faptul ca Pastele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preturile nu se vor modifica semnificativ fata de anul trecut, pentru ca fiecare companie si-a evaluat costurile cu mult timp inainte", a declarat, cu cateva zile inainte de 1 Mai, Dana Tanase, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC). Ea a precizat ca micii preferati ai romanilor sunt in continuare cei facuti dintr-un amestec de carne de porc si vita.

 

Reprezentantul procesatorilor afirma ca in acest an evolutia pestei porcine africane in Romania nu a ajutat foarte mult schimburile intracomunitare cu micii traditionali, cifrele raportate inregistrand un usor regres fata de anii precedenti.

 

"Din pacate, evolutia pestei porcine africane in tara noastra si-a pus amprenta si asupra schimburilor intracomunitare de mici in spatiul european, ca urmare a restrictiilor impuse de legislatia in vigoare. Ca atare, in niciun caz nu putem vorbi de o crestere in volum a exporturilor, ci mai degraba o stagnare, per ansamblu raportata la nivelul anului trecut sau chiar o usoara scadere. Pietele traditionale raman in continuare cele din Italia, Spania, Marea Britanie, unde sunt comunitatile de romani", a spus Tanase.

 

In 2018, in jur de 5-10% din totalul productiei de mici luau calea exportului. In ceea ce priveste evolutia pretului carnii si al produselor din carne, reprezentantul ARC afirma ca este foarte dificil de facut estimari din acest punct de vedere tinand cont de conjunctura atat la nivel national, cat si european si mondial.

 

"Este foarte dificil de facut estimari asupra modului in care vor evolua preturile carnii de porc in perioada urmatoare, data fiind conjunctura cu totul speciala in care ne aflam atat la nivel national, cat si european si mondial. Cresterea pretului la motorina, gaz si electricitate la care s-a adaugat si deprecierea monedei nationale atat in raport cu euro cat si cu dolarul sunt factori care vor avea influenta asupra preturilor in perioada urmatoare. La toate acestea se adauga si faptul ca industria de procesare achizitioneaza materie prima din alte state membre ale UE in procent de peste 50% ca urmare a imposibilitatii pietei nationale de a asigura necesarul pentru procesare si consum. Trebuie mentionat faptul ca in functie de tipul de produs costul materiei prime se regaseste in pretul produsului din carne intre 50-70%", a explicat Dana Tanase.

 

Potrivit datelor statistice, in Romania, anual, se consuma intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici, in fiecare an. Perioada premergatoare minivacantei de 1 Mai se caracterizeaza printr-o crestere a productiei de mici de la 15% la 30% fata de o perioada obisnuita.

 

Raportat la populatia activa, reiese ca un roman mananca, in medie, 40 de mici/an, dar intr-o singura zi, cum este cea de 1 Mai, romanul consuma mici cat pentru o luna intreaga.



Poti fi interesat si de