ARC: Consumul de produse din carne a scazut cu peste 20%, anul trecut

ARC: Consumul de produse din carne a scazut cu peste 20%, anul trecut


Restrictionarea activitatii HoReCa si reducerea sesiunilor de socializarea au dus la scaderea consumului de preparate din carne. Un declin major a aparut si pe lantul de productie, care a scazut cu 49% la carnea de oaie si cu 32% la cea de vita.

Datele oficiale furnizate de Institutul National de Statistica (INS), la solicitarea Asociatiei Romane a Carnii (ARC), arata ca productia industriala a scazut pentru toate categoriile de carne, in primul semestru din 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Cea mai mare scadere, de 49%, s-a inregistrat la carnea de oaie, urmata de carnea de vita - 32%.

 

Pentru carnea de porc, cu toate ca pesta porcina africana continua sa afecteze efectivele de porcine, datele oficiale indica pentru semestrul I al anului 2020 o contractie a productiei de doar 2% fata de semestrul I 2019. Aceasta diminuare relativ mica, arata ca s-a ajuns la o oarecare stabilizare, dupa scaderea accentuata din 2018 de aproape 42%, urmata in 2019 de o scadere de 5%.

 

In ceea ce priveste productia industriala pentru carnea de pasare, scaderea a fost minima de 0,3% fata de semestrul I 2019. Pentru produsele din carne procesate, inclusiv conserve, diminuarea productiei industriale a fost de 6%.

 

“Din pacate, pana cand nu va exista si nu va fi implementata o strategie coerenta privind combaterea pestei porcine africane care sa implice toate institutiile statului cu competente in acest domeniu pe diferite paliere, sectorul cresterii porcinelor nu are cum sa se relanseze, iar balanta comerciala va fi in continuare grav afectata. Nu putem vorbi de o crestere a productiei de carne de porc atata vreme cat restrictiile de miscare impuse de aparitia continua de noi focare la porcii domestici  sau de noi cazuri in mediul silvatic duc la restrictii de miscare a animalelor, cu implicatii asupra sacrificarii acestora si comercializarii sau procesarii carnii rezultate. Am intrat in al patrulea an de cand ne confruntam cu aceasta boala la porcine cu implicatii economice deosebit de grave si tot asteptam masuri concrete. Si continuam sa importam carne de porc din spatiul european”, a afirmat Dana Tanase, director executiv al ARC, intr-o analiza pentru INDUSTRIA CARNII.RO.

 

dana

 

Pe fondul pandemiei, in semestrul I al anului 2020 importurile de carne de porc au scazut cu 6% fata de acelasi interval al anului 2019.

 

In ceea ce priveste exporturile de carne si produse din carne, in primul semestru al anului 2020, comparativ cu perioada similara a anului 2019, acestea au urmat acelasi trend descendent ca in cazul productiei industriale. Daca pentru carnea de porc, restrictiile impuse ca urmare a evolutiei pestei porcine africane au determinat in continuare scaderea exporturilor cu 58% pentru perioada mentionata, pentru celelalte categorii scaderea exporturilor apreciem ca are drept cauza pandemia de coronavirus, care a busculat cel putin intr-o prima etapa comertul mondial.

 

Astfel, pentru carnea de ovine scaderea exporturilor a fost de 55%, -45% pentru carnea de vita, -5% carnea de pasare. Exporturile de produse procesate din carne, inclusiv conserve, au scazut cu 21% in aceasta perioada.

 

Exista un trend descrescator al vanzarilor de produse din carne la vitrina asistata de peste 10%, fata de cele ambalate. In conditiile situatiei actuale, procesatorii in cel mai bun caz mizeaza pe volumele de anul trecut.



Poti fi interesat si de