ARC: Pandemia a schimbat comportamentul de consum al romanilor

ARC: Pandemia a schimbat comportamentul de consum al romanilor


Restrictiile impuse de pandemie au adus schimbari in comportamentul de consum al romanilor si asupra modului in care se raporteaza la hrana, acestia orientandu-se catre produsele din carne in ambalaje cu gramaje mai mici, sustine Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

'Restrictiile impuse de pandemie s-au rasfrant asa cum era de asteptat si asupra modului in care socializam si ne raportam la hrana. Daca in trecut vorbeam de milioane de mici care se consumau de 1 Mai, acum se cumpara in casolete mai mici, strict pentru consumul unui numar redus de persoane. Nu se mai fac stocuri, se cumpara cat se consuma. Aceeasi tendinta o intalnim si in cazul produselor din carne unde se cauta gramajele mai mici', a declarat Dana Tanase.

 

Pana in pandemie, datele ARC aratau ca numai in preajma zilei de 1 Mai se inregistra pe piata locala un consum de 30 de milioane de mici, iar raportat la populatia activa reiesea ca un roman consuma mici intr-o zi, cum era cea de 1 Mai, cat pentru o luna intreaga.

 

In acest an, Pastele si 1 Mai au cazut in aceeasi perioada, ceea ce a adus un consum mai mare de carne miel sau produse specifice sarbatorilor pascale decat de mititei. Numarul de miei sacrificati in acest an de Paste a fost aproape similar cu cel de anul trecut, cand au fost sacrificate aproximativ doua milioane de capete, insa in ceea ce priveste specialitatile de Paste, cum ar fi drobul, unii procesatori inregistreaza o crestere a vanzarilor cu 14%, comparativ cu anul trecut.

 

Potrivit datelor ARC, un roman consuma in medie in jur de 14,7 kilograme pe an de produse din carne, acesta fiind un consum oarecum stabil in ultimii ani.

 

'In ceea ce priveste carnea de oaie si de capra este stiut faptul ca romanul consuma ocazional, in special de Paste, cantitatea totala/an/locuitor fiind in jur de 2,5 kilograme. Pentru carnea de vaca consumul este de aproximativ 5,4 kilograme/cap/an, la porc de 38 kilograme/cap/an, iar la pasare de 27,8 kilograme/cap/an', a adaugat Dana Tanase, citand date statistice din bilantul alimentar INS 2019.

 



Poti fi interesat si de