Ajutor de stat in valoare de 20 de milioane de lei in sectorul cresterii animalelor

Ajutor de stat in valoare de 20 de milioane de lei in sectorul cresterii animalelor


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca 20 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic privind rasele de animale, precum si a celor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul institutiei.

'Suma alocata ajutorului de stat pentru semestrul I al anului 2021 este de maximum 20.000 mii lei, din care 8.805 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, respectiv 11.195 mii lei pentru speciile ovine si caprine, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2021', se mentioneaza in proiect.

 

Prin Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 s-a instituit o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, schema care are perioada de aplicare pana in data de 30 iunie 2021.

 

Potrivit sursei citate, schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.

 

'Ajutoarele sunt furnizate sub forma de servicii subventionate intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care detin certificat de producator/atestat de producator, dupa caz, precum si persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul cresterii animalelor', se arata in document.

 

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor mentionate este de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice si de pana la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.

 

Solicitantii ajutorului de stat sunt asociatii sau organizatii de crescatori de animale care presteaza serviciile mentionate anterior, acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie 'Prof. dr. G. K. Constantinescu' pentru intocmirea si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale si/sau pentru determinarea calitatii genetice a raselor de animale.

 

De asemenea, solicitantii trebuie sa incheie cu beneficiarii, crescatori de animale, carora le presteaza serviciile mentionate anterior contracte care sa cuprinda specia, rasa si numarul de animale, serviciile prestate si tariful acestora.

 

Prin Hotararea Guvernului nr. 1006/2020, aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a prelungit pana la data de 30 iunie 2021.

 

'Luand in considerare ca durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, s-a prelungit pana la data de 30 iunie 2021, este necesar ca pentru semestrul I al anului 2021 sa se aprobe valoarea maxima alocata cu incadrarea in plafonul de 759.250 mii lei aprobat pentru perioada 2015 - 30.06.2021. Astfel, prin prezentul proiect se stabileste valoarea totala maxima a ajutorului de stat pentru semestrul I al anului 2021, de 20.000 mii lei. Repartizarea sumelor pe specii se realizeaza proportional cu sumele solicitate prin cererile initiale anuale, respectiv 8.805 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, si 11.195 mii lei pentru speciile ovine si caprine, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2021', se explica in nota de fundamentare.

 

Reprezentantii MADR sustin ca productiile obtinute de la rasele ameliorate asigura materia prima pentru industria alimentara si siguranta alimentara a populatiei, iar obtinerea unor productii de calitate creeaza premisele dezvoltarii si extinderii mediului de afaceri in spatiul rural.

 

De asemenea, imbunatatirea performantelor la rasele de animale conduce la cresterea veniturilor crescatorilor de animale, si, in consecinta, la imbunatatirea conditiilor de munca si viata a acestora.

 Poti fi interesat si de