Ajutor pentru crescatorii de vaci si bivolite, in contextul razboiului din Ucraina

Ajutor pentru crescatorii de vaci si bivolite, in contextul razboiului din Ucraina


Crescatorii din sectorul vacilor de carne si al bivolitelor ar putea primi un ajutor de stat, valabil pana la data de 31 decembrie 2024, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament.

Propunerea legislativa, initiata de senatori si deputati din toate grupurile parlamentare si un senator neafiliat, prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul vacilor de carne si al bivolitelor, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

 

'Prezenta lege instituie schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul vacilor de carne si din sectorul bivolitelor, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, valabila pana la data de 31 decembrie 2024, denumita in continuare Schema, in scopul compensarii pierderilor generate de cresterea preturilor la furaje, energie electrica, gaze naturale, combustibil, forta de munca si alte costuri. Prezenta Schema respecta prevederile Sectiunii 2.1 - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56 din Comunicarea Comisiei Europene - Cadrul temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei (2022/C 426/01) publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 426 din 9 noiembrie', stipuleaza propunerea legislativa.

 

Se propune instituirea unui ajutor de stat in scopul compensarii pierderilor generate de cresterea preturilor, care sa se acorde crescatorilor de animale care detin vaci de carne si bivolite.

 

Conform expunerii de motive, valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat se stabileste la suma de 30.865.775 lei, echivalentul a 6.265.000 euro. Se propune un cuantum al ajutorului de stat de 70 de euro/vaca de carne/bivolita. In masura in care, dupa expirarea termenului de depunere a cererilor, raman sume nefolosite din valoarea totala, acestea se vor imparti beneficiarilor proportional cu numarul capetelor de vaca de carne/bivolita.

 

Schema se cumuleaza cu orice alte scheme de sprijin finantate de la bugetul de stat pe sectiunea Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit. a) din Comunicarea Comisie Europene - Cadrul temporar de criza - Ucraina (2022/C 426/01), cu respectarea pragului maxim de 250.000 euro/beneficiar, se notifica Comisiei Europene si se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, potrivit proiectului.

 

Centrele judetene/locale si din Bucuresti ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA - sunt responsabile cu implementarea schemei. Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat in conditiile prezentei legi nu sunt supuse executarii silite prin poprire in cazul in care impotriva beneficiarilor acestora a fost pornita procedura de executare silita, mai prevede, intre altele, propunerea legislativa.

 

'In cazul Romaniei, se poate observa faptul ca efectivul de bovine, de exemplu, a ramas aproape constant in perioada 2011 - 2022, la fel si productia de carne, acolo unde exista toate conditiile naturale si de piata, un potential insuficient valorificat pentru dezvoltarea zootehniei. De asemenea, dificultatea cu care se confrunta sectorul bovin se reflecta si in datele publicate de Institutul National de Statistica, care arata ca efectivul de bovine a reprezentat circa 61% in anul 2022 fata de anul 2006, iar in anul 2023 a scazut fata de anul precedent', argumenteaza initiatorii in expunerea de motive.

 

Potrivit acestora, problemele sectorului de exploatare a bovinelor au fost in parte solutionare prin OUG nr 3/2023, fiind instituita o schema de ajutor de stat pentru crescatorii de vaci de lapte si bivolite. Insa crescatorii de vaci de carne, confruntati cu aceleasi greutati, nu au fost vizati de niciun fel de scheme de ajutor de stat, explica initiatorii.

 

Propunerea legislativa a fost depusa la Senat, ca prima Camera legislativa sesizata.



Poti fi interesat si de