Alarmant! Zeci de focare de pesta porcina, confirmate in doar cateva zile

Alarmant! Zeci de focare de pesta porcina, confirmate in doar cateva zile


Pesta porcina a fost confirmata in gospodarii din localitatile dambovitene Racari si Cornesti, se arata intr-un comunicat remis de Prefectura Dambovita.

In conformitate cu planurile de masuri aprobate, s-a stabilit efectuarea de actiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne impreuna cu reprezentanti ai Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita, in scopul prevenirii transportului de carne sau de porci in interiorul celor doua localitati.

 

In judetul Buzau, virusul pestei porcine africane a fost confirmat in trei gospodarii particulare din localitatea Padina, in doua exploatatii non-profesionale din satul Margineanu, comuna Mihailesti, si la o gospodarie din Caldarasti, orasul Pogoanele, a anuntat Biroul de presa al Prefecturii Buzau.

 

Potrivit sursei citate, autoritatile sanitar veterinare au luat masura preventiva de a sacrifica 16 suine din cele sase gospodarii.

 

In judetul Buzau, pesta porcina africana este prezenta in 40 de focare din exploatatii non-profesionale. In zonele de padure au fost 21 de cazuri de porc mistet cu virus in 10 fonduri de vanatoare.

 

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Galati a aprobat planul de masuri ca urmare a aparitiei unor focare de pesta porcina africana in doua gospodarii din Frumusita si intr-una din Branesti, se arata intr-o informare transmisa de Prefectura Galati.

 

Potrivit sursei citate, s-a decis sacrificarea preventiva a suinelor din cele doua localitati; interzicerea iesirii din exploatatii a carnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor si altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea iesirii animalelor din specia suine din exploatatiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor; instituirea unei zone de control temporar in jurul exploatatiei, unde se vor aplica masuri de prevenire a difuzarii bolii din focar.

 

In Baza nationala de date, la Frumusita sunt inregistrate 151 de gospodarii, cu un efectiv de 306 porci, iar la Branesti 88 de gospodarii, cu 191 de porci, echipele mixte urmand sa inceapa sacrificarea preventiva vineri dimineata.

 

In judetul Galati au fost descoperite, de la inceputul anului, 32 de focare de pesta porcina africana si au fost sacrificati, in total, peste 2.000 de porci.

 

Autoritatile din Botosani au anuntat inregistrarea unui nou focar de pesta porcina africana in localitatea Miron Costin din comuna Vlasinesti, unde doi porci domestici au murit intr-o exploatatie.

 

Directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimitoaie, a declarat, intr-o sedinta a Centrului Local de Combatere a Bolilor, ca porcii au fost gasiti morti intr-o ferma zootehnica in care se mai aflau alti 36. Pentru a evita raspandirea bolii, oficialii DSVSA au decis sacrificarea tuturor celor celorlalti porci, dar si a altor trei din gospodaria aflata in imediata vecinatate.

 

In prezent, in judetul Botosani se inregistreaza sapte focare de pesta porcina africana la porci domestici, in patru unitati administrativ-teritoriale.

 

Numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate in judetul Arad a ajuns la zece, fiind afectate patru localitati, motiv pentru Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a cerut grabirea sacrificarii preventive a mistretilor din fondurile de vanatoare ale zonelor afectate.

 

Prefectura a anuntat ca, pentru a fi protejate marile exploatatii comerciale de porci din judet, industria carnii si locurile de munca existente, se vor institui cordoane de protectie in jurul fermelor.

 

„De asemenea, persoanele ale caror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despagubiri, la ora actuala fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despagubire. Vor fi mentinute covoarele de dezinfectie pe drumurile dinspre zonele unde exista focare, precum si filtrele de politie pentru prevenirea transportului ilegal de suine?, precizeaza Prefectura Arad, intr-un comunicat de presa.

 

In urma sedintei CLCB, s-a decis „recoltarea integrala a porcilor mistreti de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, prin metode de vanatoare care nu dizloca efectivul?.

 

Conform sursei citate, toate cele zece focare de pesta existente in patru localitati (Sanpetru German - cinci focare, Cintei - trei focare, Zadareni si Felnac - cate un focar) au fost izolate si se continua eforturile pentru limitarea raspandirii si eradicarea virusului.

 

In judetul Caras-Severin, s-a stabilit ca mai multi mistreti vor putea fi sacrificati, aceste animale fiind unul dintre vectorii principali in propagarea pestei porcine africane.

 

"Si in zonele de frontiera terestra se trece la recoltarea mistretilor. In plus, noi vom face actiuni comune, impreuna cu Inspectoratul de Politie al judetului Caras-Severin, in vederea identificarii acelor comercianti sau samsari, care fac transport ilegal de animale. Subliniez, inca o data, interzicerea cresterii porcilor la nivelul stanelor, cantoanelor ori la nivelul locatiilor turistice, mai ales in zonele aflate la confluenta cu padurea, unde exista riscul ca porcii sa intre in contact cu mistretii ce pot fi purtatori de boala", a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Caras-Severin, Dorin Imbrea.

 

Pana in prezent, in Banatul Montan nu exista nici macar suspiciuni cu privire la prezenta virusului, insa cazurile aparute in judetele Gorj si Arad au alertat autoritatile.

 

In judetul Teleorman, este 300 dintre crescatorii de porci, afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA), au fost despagubiti, valoarea platilor efectuate de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din judet ridicandu-se la aproape 680 de mii de lei.

 

"Pana acum au fost despagubiti 332 de proprietari, iar valoarea totala a platilor efectuate este de 677.250 de lei", a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Teleorman, Viorel Tudor.

 

In prezent, la nivelul judetului sunt in lucru 654 de dosare, iar plata despagubirilor se va face dupa incheierea tuturor procedurilor de evaluare prevazute de legislatie, a adaugat sursa citata.

 

Cuantumul despagubirilor se stabileste de catre o comisie de evaluare care analizeaza si aproba valoarea de inlocuire a animalului, in functie de mai multi factori, printre care varsta, greutate, stare fiziologica.

 

Plata despagubirilor pentru porcii afectati de PPA se face la valoarea de piata, intre 8 si 12 lei pe kilogram, in termen de 90 de zile de la eliminarea si neutralizarea animalelor.

 

Pana la aceasta data, in judetul Teleorman au fost afectati de PPA 6.640 de porci, toti din gospodariile populatiei. Dintre acestia, peste 4.900 au fost ucisi preventiv. Totodata, DSVSA Teleorman a gestionat un numar de 263 de focare de pesta, 12 fiind inchise.



Poti fi interesat si de