Alerta! Carnati, sunca si slanina dintr-o zona de risc cu pesta au ajuns in Romania

Alerta! Carnati, sunca si slanina dintr-o zona de risc cu pesta au ajuns in Romania


Inspectorii ANSVSA fac controale in toata tara, dupa ce intr-un magazin alimentar si in depozite din Bucuresti si din Timis a fost descoperita carne de porc importata ilegal din Ungaria, dintr-o zona cu restrictii din cauza pestei porcine africane.

Peste doua tone de carnati, sunca si slanina au fost retrase de la comercializare si urmeaza sa fie distruse. Pentru ca marfa nu ar fi trebuit sa paraseasca Ungaria, politia ancheteaza o posibila frauda alimentara, anunta site-ul stirileprotv.ro.

 

Primul lot de carne suspecta a fost gasit miercuri, la un control de rutina, intr-un magazin din Bucuresti.

 

“Au fost identificate 58 de kilograme de produse din carne, se pare de provenienta din Ungaria, dintr-o zona de restrictii ca urmare a evolutiei pestei porcine africane. Aveau stampila hexagonala, inseamna ca produsele respective puteau fi comercializate numai pe teritoriul Ungariei”, a declarat Rares Habeanu, purtatorul de cuvant al ANSVSA.

 

Carnea de porc era sub forma de produse procesate - carnati, sunca si slanina. Pentru ca marfa nu ar fi trebuit sa ajunga in Romania, conform procedurilor nu se mai fac analize de laborator. Inspectorii au dispus retragerea de la raft si distrugerea produselor prin incinerare.

 

Inspectorii sanitari veterinari au identificat si depozitul din Bucuresti care livrase produsele din carne. Aici au descoperit inca 200 de kilograme de carne din Ungaria cu acelasi tip de stampila. Autoritatile sanitare din Timis au oprit de la comercializare alte 1.200 de kilograme de carne care aveau aceeasi sursa de provenienta.

 

”Pentru noi este o lovitura in plus! Cred ca este importanta notificarea de catre autoritatile romane a autoritatilor maghiare. Ar trebui ca prin sistemul rapid de alerta, in baza trasabilitatii, sa fie notificate toate judetele. Poate in afara de Timis mai sunt si alte judete care ar fi putut primi marfa cu aceasta marca de identificare”, a declarat pentru sursa citata Dana Tanase, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).



Poti fi interesat si de