Alimentele consuma peste o treime din veniturile populatiei

Alimentele consuma peste o treime din veniturile populatiei


Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in anul 2017, in medie, 34,3% din consumul gospodariilor, cheltuielile cu utilitatile (locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili) 17,1%, in timp ce bauturile alcoolice si tutunul au "consumat" 8,2% din venituri, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate miercuri.

Anul trecut, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost 3.392 lei (1.291 lei/persoana), iar cheltuielile totale au fost, in medie, 2.874 lei (1094 lei pe persoana) lunar pe o gospodarie.

 

Cheltuielile au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale. Din totalul cheltuielilor pentru o persoana, 64,1% au reprezentat cheltuieli pentru consum (alimente si bauturi - 20,1%, marfuri nealimentare - 25,6%, servicii - 18,4%) iar 21,1% au mers catre plata impozitelor si contributiilor catre stat.

 

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%).

 

Veniturile banesti au fost, in medie, 3.062 lei lunar pe gospodarie (1.166 lei pe persoana), iar veniturile in natura 329 lei lunar pe gospodarie (125 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor).

 

"La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,6%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,7%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,3%)", precizeaza INS.



Poti fi interesat si de