Analiza: Fast-food-urile, livrarile si restaurantele cu personalitate domina preferintele consumatorilor

Analiza: Fast-food-urile, livrarile si restaurantele cu personalitate domina preferintele consumatorilor


Clientii nu mai diferentiaza semnificativ experienta unui pranz luat intr-un food court fata de cea oferita de un restaurant traditional, iar in plus platformele de food delivery au modelat comportamente stabile de consum, inclusiv in intervalele de seara si de weekend, releva o analiza a Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR).

"QSR (Quick Service Restaurants) a devenit un actor dominant in consumul zilnic. In prezent, clientii nu mai diferentiaza semnificativ experienta unui pranz luat intr-un food court fata de cea oferita de un restaurant traditional. Ambele raspund aceleiasi nevoi sociale si de confort alimentar. In plus, platformele de food delivery au modelat comportamente stabile de consum, inclusiv in intervalele de seara si weekend, afectand direct frecventa iesirilor la restaurant", a declarat vicepresedinta FPIOR, Ruxandra Stoica.

 

In acelasi timp, segmentul care inca iese la restaurant cauta experiente autentice: locatii de mici dimensiuni, cu specific clar, meniuri scurte si o atmosfera prietenoasa, sau restaurante cu design urban, produse in tendinte si influenta social media.

 

"Industria ospitalitatii se afla intr-o etapa de transformare rapida. Rolul nostru, ca federatie, este sa ghidam si sa sprijinim membrii in adaptarea la noile comportamente de consum. In fata acestor schimbari, investitiile trebuie facute inteligent, cu focus pe relevanta si agilitate. Piata de restaurante trece acum printr-o perioada de consolidare prin adaptarea la cerintele noilor generatii de clienti, generatii care nu se supun regulilor si cauta ineditul. Cei mai multi clienti din restaurante au varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani: segmentul sub 25 de ani frecventeaza barurile, cafenelele si restaurantele de socializare de 2-3 ori pe saptamana, atrasi de oferte speciale si dorinta de experiente noi, iar cei intre 31 si 40 de ani prefera restaurantele casual si premium, iau masa frecvent in oras, punand accent pe calitatea serviciilor si a preparatelor. Cred ca e important sa ne construim strategiile cu atentie, fiind foarte clari in targetarea clientilor, pe de o parte, si atenti la tendintele generale de consum, de cealalta parte", sustine presedintele FPIOR, Valentin Soneriu.

 

La randul sau, vicepresedinta FPIOR, Corina Macri, a subliniat faptul ca, "in ultima perioada, am regandit meniul astfel incat sa fie mai concentrat, sezonal si cu preparate care pot fi livrate rapid, fara compromisuri de calitate". "Am investit in experiente tematice in locatie - seri italiene, brunch-uri de weekend, evenimente private restranse - care raspund nevoii clientilor de a socializa intr-un cadru autentic. Am inteles ca flexibilitatea si capacitatea de a oferi experiente relevante sunt cheia", a mentionat Macri.

 

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania este cea mai mare organizatie nationala din domeniu, care reuneste peste o mie de companii si ca misiune reprezentarea membrilor in relatia cu autoritatile centrale, protejarea si promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel national si international.



Poti fi interesat si de