Analiza Dr. Tiberiu Abraham: Oportunitate ratata

Analiza Dr. Tiberiu Abraham: Oportunitate ratata


Conferinta nationala a Asociatiei Crescatorilor de Suine a avut loc la prestigioasa Universitate de Stiintele Vietii. Cuvantarile de deschidere au fost tinute de catre Rectorul Universitatii si de catre ministrii de resort. Discutiile din paneluri s-au focusat pe temele de actualitate: pesta porcina africana si recenta aparitie a febrei aftoase in partea de est a Europei.

Actualii conducatori ai ministerelor de resort au aratat ca actioneaza cu maxima competenta, dar sunt afectati de greaua mostenire a guvernarii anterioare. Fostul ministru, aflat in sala, a luat cuvantul si a acuzat actuala guvernare de incompetenta, considerand ca reformele incepute in mandatul sau nu au fost continuate.


Directorul unei Directii Sanitare Veterinare a aratat ca legislatia este buna si coerenta si a prezentat cateva date despre (ne)numaratele controale efectuate in acest an. Principalele provocari: animale neinregistrate si fara crotalii, miscarea ilegala a acestora, lipsa de igiena. Totodata, directorul s-a plans de lipsa de fonduri si de personal, precum si de colaborarea defectuoasa cu celelalte institutii de forta in aplicarea legislatiei.


Fermierii care au luat cuvantul au solicitat de la Guvern mai mult sprijin financiar pentru...orice! S-a propus interzicerea importului de carne de porc, precizandu-se ca tara este un importator net. A fost propusa si cresterea gradului de cooperare intre fermieri, chiar daca notiunea de ”cooperativa” continua sa aiba o conotatie negativa din cauza trecutului comunist al tarii. S-a aratat ca cei din industria carnii ar trebui sa creasca gradul de utilizare a materiei prime din tara si s-a propus ca si organizatiile acestora sa fie invitate la conferinta in viitor.


A fost abordata si problema febrei aftoase din Ungaria si Slovacia. Faptul ca focarele nu au putut fi controlate imediat a fost considerat ca o lipsa de eficienta si profesionalism al autoritatilor din aceste tari. Evident, a fost abordata si teoria bioterorismului, precum si al interesului occidental in distrugerea zootehniei din aceste tari.


Actualul ministru, acuzat de catre presa de lipsa de transparenta si probleme de comunicare, a replicat rastit ca aceasta problema este falsa.
Va suna cunoscut? Ati identificat si personajele din relatare? Trebuie sa fac o precizare! Cele prezentate mai sus au avut loc la Conferinta Asociatiei Crescatorilor de Suine din Bulgaria!


Daca intram in detalii si analizam datele, constatam ca si Bulgaria a reusit sa controleze mai bine pesta porcina africana decat Romania. Anul trecut a fost inregistrat un singur focar de pesta porcina africana la porc domestic, chiar daca raportarile de PPA la mistret au crescut in Bulgaria anul trecut, fata de anul anterior, atingand peste 700 de focare.


Cum stam in Romania? Fata de datele prezentate in numarul anterior al revistei, au continuat sa apara focare PPA in ferme mari, ducand la eutanasierea a zeci de mii de suine. In unele cazuri, aceste ferme nu sunt la prima infectare. As fi curios sa vad rezultatele anchetelor epidemiologice si recomandarile. Dupa 8 ani chiar nu am invatat nimic?


Totusi, cea mai recenta provocare din domeniul nostru a constituit-o aparitia febrei aftoase in Ungaria si Slovacia.


In Ungaria, focarele au aparut intr-o zona in care numarul de ferme si animale este mic. Zona respectiva este puternic industrializata si cu venituri peste medie, satele din zona sunt mai mult cartiere rezidentiale. Cu totul altfel stau lucrurile in Slovacia invecinata. Focarele de acolo se afla chiar in cea mai importanta zona de crestere a animalelor. Dupa cateva zile de confuzie si incoerenta, gradul de cooperare intre autoritati si agenti economici/specialisti, a crescut. Lipsa de personal propriu a autoritatilor de profil a fost suplinita cu militari, politie, studenti voluntari din anii terminali ai facultatilor de medicina veterinara. S-au instalat porti de dezinfectie atat de catre autoritati, cat si de fermierii din zona. Producatori de solutii dezinfectante au donat mari cantitati de substante eficiente in febra aftoasa. Primul ministru a vrut sa ”verifice eficienta” masurilor luate in primul focar, insa accesul i-a fost interzis de catre medicul veterinar. De atunci, comunicarea dintre autoritati si mediul de afaceri se face prin intermediul unor sedinte online, la care participa atat conducatorii institutiilor de profil, cat si reprezentantii asociatiilor de crescatori de animale.


Din pacate, au aparut si deja obisnuitele probleme: masurile luate de catre profesionisti au fost puternic contestate in social media. Opiniile sunt acum mai importante decat cunostintele de specialitate, teoriile conspirationiste sunt mai atractive decat adevarul. Drumuri, camioane cu animale, abatoare, sunt blocate de catre oameni instigati la asemenea actiuni prin social media.


Ce s-a intamplat in Romania? Centrul National de Combatere a Bolilor a luat, initial, masuri radicale. O parte dintre ele au fost, insa, modificate de realitatea economica: industria alimentara are nevoie de materii prime ce nu pot fi suplinite din productia nationala si nici animalele matca nu pot fi aduse in Romania ocolind Ungaria. Lucrurile au fost complicate si mai mult de doua focare de PPA, care aproape ca au exterminat efectivele de porcine din Republica Moldova. Pe cale diplomatica, industria carnii din Republica Moldova a obtinut aprobarea tranzitarii Romaniei cu porci vii din Ungaria, proveniti din afara zonelor afectate de PPA si febra aftoasa. In acelasi timp, din cauza lipsei oricarei piete externe, in Romania este cel mai ieftin porc din Europa. Oare nu s-ar fi putut negocia si altfel cu prietenii din Republica Moldova?! Acceptarea oricaror conditii de testare si selectie pentru porcii din Romania, pentru a deschide macar o piata terta? Cred ca este o oportunitate ratata...

 

Articol publicat in editia cu numarul 100 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO, realizat de catre Dr. Ing. Abraham Tiberiu.



Poti fi interesat si de