Anghel (ANPC): Sistemul Nutri-Score nu garanteaza ca un produs este "sanatos"
Miercuri, 19 Octombrie 2022

Miercuri, 19 Octombrie 2022
"Industria procesatoare a carnii din Franta este nemultumita de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru ca el este oarecum inselator din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi in categoria D, in clipa in care adaugi o frunza de salata si o pui intr-un sandwich ele se duc in B sau in C. In schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai putin «nocive» cu toate ca sunt foarte bogate in zaharuri. Franta este tara de unde practic a si plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a avertizat in ultimii doi ani industria alimentara din Romania ca acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achizitiona un produs «sanatos» ci poate fi chiar inselator", a explicat Paul Anghel.
El a subliniat ca se regasea la raft telemea romaneasca etichetata Nutri-Score cu E, care se spunea sa se consume "spre deloc", iar branzeturi provenite din Germania, Olanda, Franta etc nu erau etichetate cu Nutri-Score si se aflau pozitionate in acelasi camp vizual.
Potrivit informatiilor vehiculate in spatiul public, ANPC a transmis in septembrie Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania ca nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score.
Eticheta Nutri-Score prezinta prin cinci culori, de la verde la rosu, si cinci litere, de la A la E, aloarea nutritionala pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde inchis, care inseamna compozitie nutritiva favorabila la E portocaliu inchis - compozitie nutritiva nefavorabila.
Retetele noi, cu combinatii asezonate perfect, gata de pus pe gratar, si ambalaje care iti trezes...
"La achizitionarea produselor alimentare: verificati cu atentie aspectul carnii tocate; nu cumpar...
Carnea de pui ramane un aliment esential in dieta romanilor, insa tot mai multi consumatori cer t...