Asociere a oamenilor de afaceri din Botosani si Suceava pentru a se mentine pe piata

Asociere a oamenilor de afaceri din Botosani si Suceava pentru a se mentine pe piata


Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a lansat un apel catre oamenii de afaceri din judetele Botosani si Suceava sa se asocieze pentru a se putea mentine pe piata, in conditiile de concurenta externa foarte puternica.

Flutur a declarat, la Botosani, in cadrul unei intalniri de lucru despre oportunitatile de dezvoltare in domeniul bioeconomiei in zona Suceava-Botosani, ca Romania este dominata de produse de import ca urmare a faptului ca producatorii straini sunt puternici pentru ca s-au asociat.

 

"Nu vom rezista pe piata. Noi mancam mere, cartofi, carne din Polonia, pentru ca au asocieri si clustere. Poate ca e un cuvant mai greu de pronuntat pentru noi, dar cultura asociativa in aceste tari... Uitati-va la Ungaria, care e pe piata romaneasca cu faina de grau si cu tot ce vreti pe panificatie, pentru ca sunt asociati, sunt puternici si statul lor ii ajuta si au foarte buna expertiza in asociere ca sa intre pe piata. Sa va uitati la polonezi cat de agresivi sunt in asociere ca sa patrunda pe piete", a afirmat Flutur.

 

El a subliniat ca infiintarea unui cluster Botosani-Suceava ar putea constitui solutia pentru dezvoltarea economica a celor doua judete. El a reiterat nevoia operationalizarii imediate a unui parc industrial care sa functioneze in apropierea Aeroportului "Stefan cel Mare" si care sa asigure acces egal oamenilor de afaceri din Botosani si Suceava.

 

"Am dat drumul sa infiintam parcul industrial din jurul Aeroportului 'Stefan cel Mare' de la Suceava. Acolo am pus la dispozitie 13 hectare de teren si cu noua pavilioane care au toate dotarile, toate utilitatile, in buza aeroportului nostru, aproape de Suceava, aproape de Botosani, si vrem sa facem parcul industrial. Suntem in faza studiului de fezabilitate, sa vedem ce se cere, ce sanse sunt. O sa se dezvolte o adevarata zona industriala, daca stim sa folosim inteligent acest parc si sa-l incredintam clusterului. Toate studiile arata ca nu rezistam provocarilor decat daca ne asociem. Parerea mea este ca trebuie sa lasam orgolii, ambitii, patriotismul ala exagerat', a adaugat Gheorghe Flutur.

 

Seful CJ Suceava a participat, marti, alaturi de primarul municipiului Suceava, Ioan Lungu, si primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, dar si de reprezentantii camerelor de comert si oameni de afaceri din cele doua judete la o sedinta de lucru a clusterului Botosani- Suceava. Sedinta a urmarit analizarea oportunitatilor de dezvoltare in domeniul bioeconomiei in arealul Suceava-Botosani.

 

Clusterul a fost constituit in luna noiembrie 2016 si care are ca misiune asumata dezvoltarea economica a arealului Suceava-Botosani, prin valorificarea potentialului existent la nivelul celor doua judete si crearea de noi locuri de munca. Clusterul vizeaza, pe termen scurt si mediu, implementarea unor proiecte cu finantare din fonduri nerambursabile si din alte surse, in beneficiul membrilor asociati, respectiv IMM-urile din domeniul industriei bioeconomiei din cele doua judete, Camera de Comert si Industrie Suceava, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Botosani, Consiliul Judetean Suceava, Primaria Municipiului Suceava, Primaria Municipiului Botosani, precum si al Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava - cu rol primordial in functionarea clusterului, daca se au in vedere experienta si rezultatele obtinute in sfera cercetarii si inovarii din industria alimentara si nu numai.



Poti fi interesat si de