Barbu: E o practica comerciala neloiala - produsele romanesti au adaos mare, iar cele din import au adaos mic

Barbu: E o practica comerciala neloiala - produsele romanesti au adaos mare, iar cele din import au adaos mic


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat, joi, ca se lucreaza la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate in Romania, mentionand ca "exista o practica comerciala neloiala, astfel incat sunt produse romanesti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic".

El a explicat, la Palatul Victoria, ca toate categoriile de produse din import care nu intra in procesare sau in abatorizare si sunt vandute ca materie prima vor avea adaos comercial de 5%.

 

Potrivit lui Barbu, proiectul privind limitarea adaosului comercial la produsele romanesti va fi finalizat anul acesta.

 

"Se lucreaza la acest proiect in momentul de fata. Stim foarte bine ca ordonanta privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungita de catre Parlamentul Romaniei pana pe 31 decembrie si le multumesc colegilor pentru ca si astazi vedem o scadere a inflatiei si astazi vedem, din datele Institutului National de Statistica, ca indicele pretului de consum a scazut pe cele 21 alimente de baza din ordonanta pe care noi am dat-o in Guvernul Romaniei, cu procente intre 8 si peste 30%. Se lucreaza, nu voi da drumul la acest act normativ pana toti factorii implicati, vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurentei, nu ne vom pune de acord", a precizat ministrul, dupa sedinta de Guvern.

 

Intrebat daca actul normativ ar putea sa fie adoptat pana la finalul lunii iunie, Barbu a mentionat ca nu crede ca acest lucru va fi posibil. "Dar poate fi si o varianta de aprobare prin ordonanta, apoi sa fie transmis catre Parlament pentru aprobare", a adaugat Florin Barbu.

 

Totodata, intrebat in legatura cu faptul ca a fost limitat adaosul comercial pentru anumite alimente, insa s-au scumpit alte produse, Florin Barbu a mentionat ca proiectul privind limitarea adaosului comercial pentru toate produsele procesate in Romania este necesar pentru ca "exista o practica comerciala neloiala, astfel incat sunt produse romanesti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic".

 

"Ne dorim foarte mult ca toti romanii sa aiba acces la alimente romanesti in retail si la preturi corecte. Si, mai mult de atat, aceasta ordonanta sau proiect de lege care va veni va sprijini, practic, consumul de alimente romanesti si cresterea nivelului de procesare in Romania, pentru ca, stiti, in perioada urmatoare, atat Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o masura foarte buna, DR 22, de procesare in Romania, cat si programul important pe care l-am lansat, INVESTALIM procesare in Romania, in doua luni de zile Romania poate semna contracte de peste 2 miliarde de euro procesare in Romania si, de aceea, avem nevoie de aceste legi pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizeaza sa ajunga pe raft si sa ajunga la un pret corect pentru consumatori si pentru romanii cu venituri mici si medii", a mai explicat ministrul.

 

Intrebat daca prevederile acestui proiect ar putea sa fie extinse si la alte tipuri de produse si daca va fi pus adaosul comercial de 5% si la alte categorii de alimente din import, Barbu a precizat: "V-am spus ca pentru acele categorii de produse care intra in Romania si nu intra sub incidenta procesarii si intra decat sub incidenta ambalarii vor avea adaos comercial de 5%".

 

"Daca se importa carne de porc carcasa si aceasta nu intra in procesare, intra decat in magazinele de retail, are 5% adaos comercial", a adaugat ministrul.

 

"Pe noua modificare normal ca vor fi mult mai multe produse care vin din import, pentru ca in momentul de fata 5% este destinat decat celor 21 de produse care sunt in ordonanta aprobata prin lege de Parlament. Adica vor fi pentru toate materiile prime care intra in Romania si sunt comercializate fara a intra in procesare sau in abatorizare, daca vorbim de carne sau alte produse, inclusiv si lactate", a indicat ministrul Agriculturii, completand ca aceste prevederi vor fi incluse in proiectul de lege sau ordonanta.



Poti fi interesat si de