Botanoiu: Bugetul PAC trebuie sa fie consistent

Botanoiu: Bugetul PAC trebuie sa fie consistent


Avem responsabilitatea de a initia un buget consistent in viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) care sa raspunda consumatorilor europeni, pentru ca tot ceea ce inseamna sector agricol este de fapt o comanda a consumatorului, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"Pe viitoarea PAC trebuie sa avem o flexibilitate mai mare in cazul platilor directe, dar cu o contributie mai mare in cazul organizatiilor si asociatiilor cu o plata suplimentara pentru cei care aleg sa aplice masurile de agromediu. De asemenea, trebuie sa avem o plata redistributiva voluntara, care sa permita fiecarui stat membru sa isi redirectioneze in ce sectoare considera, unde are tinte stabilite, dar fara un buget consistent toate acestea nu pot fi realizate. Avem responsabilitatea de a initia un buget consistent care sa raspunda consumatorilor europeni, pentru ca tot ceea ce inseamna sector agricol sau partea organica a sectorului agricol este de fapt o comanda a consumatorului. Daca el alege un tip sau altul din aceste marfuri este practic cel care stapaneste aceste afaceri", a spus Botanoiu.

 

El a subliniat ca reactia pe care Romania a avut-o de fiecare data cu privire la viitoarea PAC a fost legata de acest buget, care este in scadere fata de alocarea anterioara.

 

"In mod real astazi bugetul PAC este la 30-33% din alocarea UE, in scadere fata de alocarea anterioara, iar in trecut discutam de 70-75% (...) Important este ca mai sunt patru fonduri care pot contribui la partea de dezvoltare rurala", a adaugat Botanoiu.

 

De asemenea, oficialul MADR sustine ca in viitoarea PAC trebuie sa existe angajamente mult mai bine asumate, cu o atentie pe ceea ce inseamna obiectivele pentru arhitectura verde si cu accent pe o calitate superioara a marfurilor.

 

"Eforturile pe perioada presedintiei Romaniei au fost in aceasta directie, o flexibilitate mai mare, 15% minimum in cazul in care alegem sa mergem pe masurile de agromediu, dar procentele sunt in crestere pentru cei care sunt in perioada de tranzitie pentru ca atunci este perioada cea mai delicata. Arhitectura verde a reprezentat un punct important pe perioada presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Din punct de vedere al politicilor nationale tintim sa mergem mai mult decat am facut-o pana acum pe masurile de agromediu in sensul in care vrem sa incurajam producatorii sa se duca pe agricultura organica, iar odata cu aparitia acestei Agentii de calitate si marketing a produselor sa avem o crestere constanta nu numai in situatia materiilor prime, dar si a celor cu valoare adaugata, a produselor procesate", a spus reprezentantul Botanoiu.

 

Potrivit sursei citate, directiile mari ale PAC au fost discutate pe perioada presedintiei Romaniei, chiar daca nu s-a ajuns la o abordare generala partiala, insa toate sunt legate de "alocarea financiara si directiile in care Europa decide sa mearga in perioada urmatoare".

 

"Cred ca se vor face progrese pana in decembrie pentru a sti unde ne vom putea duce din punct de vedere al alocarilor financiare. Noi facem ceea ce ne cer cetatenii, consumatorii, acest fel de politica trebuie sa facem, iar cetatenii europeni au solicitat sa fim mai prietenosi cu mediul, cu scheme de calitate si schemele de eco-conditionalitate care vor aparea in urmatorul program. Nu trebuie sa uitam ca populatia va creste, iar daca mergem pe hrana de calitate, pastrarea locurilor de munca, vom avea nevoie de suprafete insemnate de teren ca sa producem aceasta hrana si avem nevoie de alternative. Alternativa fermei pe verticala este plauzibila, chiar daca acum pare futurista. Deja sunt orase mari care fac acest tip de agricultura: intr-un etaj va fi crescuta vaca, intr-un etaj va fi crescut oaia, intr-un etaj porcul. Poate exagerez putin, dar asa se vor face exploatatiile. In Asia, sunt tari avansate din acest punct de vedere si apeleaza la astfel de sisteme, deci sunt de actualitate. Ce o sa facem cand o sa avem nevoie de mai mult teren? Taiem padurile? Nu, pentru ca deja ceea ce vedem in toata lumea, furtuni, tornade, schimbarile climatice, ne ingrijoreaza cel mai mult. Padurile trebuie sa ramana la locul lor, dar trebuie gasite solutii alternative", a mai spus reprezentantul MADR.

 

Daniel Botanoiu a mentionat ca Romania a predat Finlandei presedintia Consiliului UE, in mandatul nostru fiind inchise 11 dosare, desi initial angajamentul era de 4 dosare, ceea ce inseamna "un succes nu numai al celor implicati efectiv ci si al statelor membre".

 



Poti fi interesat si de