Botanoiu (MADR): Plafonarea platilor directe ar afecta grav fermele mari

Botanoiu (MADR): Plafonarea platilor directe ar afecta grav fermele mari


Secretarul de stat in Ministerului Agriculturii, Daniel Dumitru Botanoiu, a subliniat, la dezbaterea dedicata Politicii Agricole Comune si Politicii de Coeziune, ca nu poate fi acceptata sub nicio forma plafonarea platilor directe deoarece va afecta grav fermele mari ce respecta standardele de mediu, iar acestea vor pierde in competitivitate in raport cu importurile din tarile terte.

'Continuarea convergentei externe a platilor directe este un aspect pozitiv, pe care il sustinem, Romania pledeaza pentru un plafon anual al cheltuielilor finantate din FEGA, cel putin la nivelul din 2019, de circa 1,9 miliarde euro. Salutam aplicarea degresivitatii si sustinem demersurile de simplificare a PAC. Totodata, constatam mentinerea sprijinului pentru tinerii fermieri si o extindere a efortului programatic catre dezvoltarea satelor inteligente. De asemenea, suntem de acord mentinerea celor doi piloni ai PAC si a instrumentelor de management al riscurilor in agricultura, precum si cu necesitatea stimularii cercetarii si inovarii in domeniul alimentatiei, agriculturii, dezvoltarii rurale si al bioeconomiei cercetarii si inovarii agricole', a declarat oficialul MADR.

 

Daniel Botanoiu a subliniat ca fermele de marime mai mare sunt cele care asigura securitatea alimentara, aplica standarde inalte si contribuie esential la economia tarii.

 

Un alt aspect cu care Romania nu este de acord vizeaza cofinantarea nationala a platilor directe care ar determina o concurenta neloiala intre statele membre dar, mai ales, va mari si mai mult decalajul intre Est si Vest, ca urmare a existentei unui surplus de capital (inclusiv bugetar) in statele dezvoltate cu un deficit de capital, in statele mai putin avansate, se arata intr-un comunicat al MADR.

 

In cadrul dezbaterii, secretarul de stat Botanoiu a vorbit si despre reinnoirea generatiilor, subliniind ca 'atragerea si mentinerea tinerilor in zona rurala, facilitand transferul fermelor, accesul la teren, finantare, instruire si inovare, trebuie sa constituie propuneri concrete de sprijin pentru atragerea tinerilor in mediul rural si sa vizeze masuri in domeniul agricol (sprijin pentru instalare, pentru tineri fermieri), fiscale (facilitatea creditelor), sociale (dezvoltarea de activitati non agricole in mediul rural pentru cresterea atractivitatii), educationale si patrimoniale (facilitarea transferului fermei, incurajarea pensionarii celor varstnici pentru a atrage fermierii tineri)'.

 

Reuniunea dedicata Politicii Agricole Comune si Politicii de Coeziune, gazduita de Parlamentul Romaniei, va continua miercuri, 20 martie 2019, cu o discutie privind incurajarea micilor fermieri in noul context bugetar si al revolutiei digitale si lanturile alimentare.Poti fi interesat si de