Brazilia anticipează creșteri ale producției și exporturilor de carne

Brazilia anticipează creșteri ale producției și exporturilor de carne


Conform Asociației Braziliene a Proteinei Animale (ABPA), industriile din Brazilia de carne de pasăre și de porc, precum și cea de ouă, sunt așteptate să înregistreze o performanță pozitivă în ceea ce privește producția, exporturile și consumul.

Într-un semestru marcat de depășirea celei mai mari provocări sanitare cu care s-a confruntat vreodată industria carnii - identificarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) - proiecțiile indică o revenire la normalitate, potrivit președintelui ABPA, Ricardo Santin.

 

„Avem așteptări pozitive pentru sfârșitul acestui an, în ciuda provocărilor semnificative din sectorul cărnii de pasăre. Piața globală rămâne foarte solicitantă în ceea ce privește proteinele. Același lucru este valabil și pe piața noastră internă, cu un consum ridicat prognozat pentru toate cele trei categorii de proteine”, a declarat Santin.

 

Ouă

 

Producția de ouă din Brazilia este estimată să atingă 62 de miliarde de unități în 2025, o creștere de 7,5% față de cele 57,683 de miliarde de unități înregistrate în 2024. Pentru 2026, se anticipează o extindere suplimentară, cu o producție ce ar putea ajunge la 65 de miliarde de unități, o creștere de 4,8% față de anul anterior.

 

Exporturile din acest sector sunt estimate să atingă 40.000 de tone în 2025, o creștere de 116,6% față de cele 18.469 de tone expediate în 2024. Pentru 2026, sunt așteptate noi progrese, cu exporturi de până la 45.000 de tone, o creștere de 12,5% față de volumul prognozat pentru acest an.

 

Consumul pe cap de locuitor este estimat să crească de la 269 de unități în 2024 la 288 de unități în 2025 (+7,1%) și la 306 de unități în 2026 (+6,3% față de anul precedent).

 

„Consumul robust va poziționa Brazilia, pentru prima dată, printre primii 10 consumatori de ouă pe cap de locuitor la nivel mondial până la sfârșitul anului 2025. Creșterea puternică a consumului este așteptată să continue și în 2026, consolidând prezența acestei proteine ca un pilon al siguranței alimentare a țării. Pe plan internațional, companiile încă evaluează efectele tarifelor vamale asupra exporturilor, dar, odată cu așteptarea redeschiderii piețelor extrem de active, cum ar fi Chile, menținem proiecțiile pentru exporturi record în acest an”, a evaluat Ricardo Santin.

 

Carne de pui

 

Se estimează că producția de carne de pui din Brazilia va totaliza 15,400 milioane de tone în 2025, o creștere de până la 30% față de totalul de 14,972 milioane de tone produse în 2024. Pentru 2026, se așteaptă o creștere la 15,700 milioane de tone, o majorare de 2%.

 

Exporturile sunt așteptate să se mențină la niveluri stabile, cu o ușoară scădere de până la 2%, proiectând exporturi de până la 5,200 milioane de tone în 2025 (comparativ cu 5,295 milioane în 2024) și până la 5,500 milioane de tone în 2026, o creștere de 5,8% față de anul precedent.

 

Pe piața internă, disponibilitatea cărnii de pui ar putea ajunge la 10,2 miliarde de tone în 2025, față de 9,678 milioane de tone în 2024, o creștere de 5,4%. Volumul este așteptat să se mențină stabil în 2026.

 

În consecință, consumul de proteine pe cap de locuitor este estimat să crească de la 45,5 kg în 2024 la 47,8 kg în 2025 (+5,1%), menținându-se la același nivel în 2026.

 

„Anul acesta a fost marcat de depășirea celei mai mari crize din istoria sectorului cărnii de pasăre, odată cu identificarea gripei aviare înalt patogene într-o fermă comercială. Situația a fost izolată și a fost deja depășită, iar majoritatea piețelor suspendate temporar au restabilit deja exporturile. Negocierile continuă, și cu asta sperăm să menținem performanța pozitivă a exporturilor, aproape de cea atinsă în 2024. Pe de altă parte, producția rămâne puternică grație unei piețe interne exigente, cu un consum pe cap de locuitor care revine la nivelurile istorice de circa 47 de kilograme”, a analizat Santin.

 

Carne de porc

 

Pentru carnea de porc, producția națională este estimată să atingă 5,420 milioane de tone în 2025, o creștere de 2,2% față de cele 5,305 milioane de tone înregistrate în 2024. Se așteaptă o creștere suplimentară pentru 2026, cu o producție estimată la 5,550 milioane de tone, o majorare de 2,4% față de anul precedent.

 

Exporturile sunt, de asemenea, așteptate să rămână pe o traiectorie ascendentă. Sectorul proiectează exporturi de până la 1,450 milioane de tone în 2025, un volum cu 7,2% mai mare decât cele 1,353 milioane de tone expediate în 2024. Până în 2026, cifra ar putea ajunge la 1,550 milioane de tone, o creștere suplimentară de 7,0%.

 

Disponibilitatea internă de proteine este așteptată să rămână stabilă, cu aproximativ 4 milioane de tone proiectate pentru următorii doi ani. În mod similar, consumul pe cap de locuitor este estimat să se stabilizeze la 18,8 kilograme pe locuitor în 2026, comparativ cu 18,7 kilograme prognozate pentru 2025 și 18,6 kilograme înregistrate în 2024.

 

„Industria cărnii de porc a Braziliei este așteptată să atingă noi niveluri de producție, consum și exporturi în 2025, toate la niveluri record. În acest scenariu, reconfigurarea pieței de export braziliene, cu leadership-ul Filipinelor și ascensiunea Mexicului, Singapore și a națiunilor sud-americane, ar trebui să consolideze poziția Braziliei în clasamentul global”, a adăugat Santin.



Poti fi interesat si de