Buget de 700.000 de lei pentru sustinerea crescatorilor de porci Bazna si Mangalita

Buget de 700.000 de lei pentru sustinerea crescatorilor de porci Bazna si Mangalita


Programul de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele autohtone Bazna si Mangalita va avea alocata, in acest an, o suma de 700.000 de lei din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului de resort.

In 2020, suma bugetata acestui program a fost de un milion de lei si a vizat acordarea unui sprijin de 1.200 lei/cap scroafa/an, cu conditia comercializarii a minimum patru purcei/cap de scroafa/an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea indeplinirii conditiilor de eligibilitate prevazute in actul normativ.

 

"Prin Hotararea Guvernului nr. 365/2020 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita", pentru perioada 2020-2022, s-a urmarit incurajarea crescatorilor de animale de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, in vederea cresterii numarului de animale de reproductie detinute si cresterii numarului de produsi valorificati de la acestea, cu scopul cresterii efectivelor de porci din rasele Bazna si Mangalita la nivel national. Avand in vedere necesitatea continuarii sprijinirii crescatorilor de scroafe din rasele Bazna si Mangalita, se impune bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel incat sa se continue sustinerea productiei de purcei si animale de reproductie. (...) Prin prezentul proiect, se aproba valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei, care se incadreaza in valoarea totala estimata a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020 - 2022, de 4.000 mii lei. Resursele financiare se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de HG.

 

MADR arata ca sprijinul acordat prin proiectul de act normativ va contribui la cresterea efectivelor de animale de reproductie din rasele Bazna si Mangalita si a numarului de purcei comercializati de la acestea.

 

"Avand in vedere ca sistemul de crestere al porcilor din rasele Bazna si Mangalita este extensiv, printre beneficiarii ajutorului se vor numara si crescatori de porci din categoria intreprinderilor mici", conform sursei citate.

 

Anul trecut, Executivul a aprobat prelungirea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pana in 2022, modificand si unele masuri de aplicare a acesteia.

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara, in luna august a anului trecut, ca vechiul program guvernamental de sustinere a cresterii celor doua rase autohtone de porci Bazna si Mangalita, lansat la inceputul lui 2018 in mandatul ministrului Petre Daea, ar fi fost unul "irealist" si a sustinut, totodata, ca, in trei-patru ani, prin noul program, se va ajunge la un numar de porcine care sa asigure stabilitatea raselor respective.

 

"Programul de stimulare a cresterii celor doua rase autohtone care erau in pericol de abandon l-am modificat la inceputul anului (2020 n.r,), la cererea membrilor acestor asociatii. Pentru ca vechiul program era total irealist. Adica, cineva dona niste purcei de rasa Mangalita sau Bazna, statul ii platea o anumita suma, cel care ii primea trebuia sa ii creasca si trebuia sa ii dea la un abator care era obligat sa ii plateasca o anumita suma. Nu avea nicio logica, nu putea statul sa intervina in relatiile comerciale intre mai multi agenti economici sa dicteze piata. Iar oamenii nu au aplicat si au venit sa ne spuna ca doresc o alta schema de sprijin", a afirmat Oros.

 

Datele Agentiei Nationale pentru Zootehnie releva ca, in luna mai 2020, erau inscrise in Registrul Genealogic 1.030 de capete scroafe din rasele Bazna si Mangalita, dintre care 316 capete scroafe sunt detinute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un numar de 714 capete scroafe erau detinute de persoane fizice care isi pot schimba forma de organizare si pot deveni eligibile.



Poti fi interesat si de