Buget de 9 milioane de lei pentru promovarea exporturilor la expozitii internationale

Buget de 9 milioane de lei pentru promovarea exporturilor la expozitii internationale


Sectorul alimentar beneficiaza in acest an de circa 9 milioane de lei pentru promovarea exporturilor la targurile internationale, dintr-un total de 70 de milioane de lei credite de angajament alocate pentru toate sectoarele economiei nationale, a declarat presedintele Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), Stefan Padure.

"Sectorul alimentar are o suma de circa 9 milioane de lei pe toate actiunile, adica in jur de doua milioane de euro, pentru promovarea exporturilor, dar numai targul de la Anuga este de un milion de euro. Acesta se afla in prezent in procedura de achizitie. Este cel mai mare targ, vom avea 1.000 de mp si 74 de producatori romani. Am crescut an de an, nu am dat inapoi", a spus Padure.

 

Aceste sume sunt alocate prin programele de promovare a exporturilor derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA).

 

In opinia sefului APAR, si Ministerul Agriculturii gestioneaza prin PNDR 2020 o masura prin care actiunile de promovare sunt finantate cu 70% bani nerambursabili, dar care este inactiva pentru ca a fost deficitar scrisa.

 

"La MADR exista masura 3 din PNDR, dar din pacate este inactiva, pentru ca a fost deficitar scrisa. Am incercat sa o rescriem, dar, dupa plecarea secretarului de stat Alexandru Potor, s-a si incheiat discutia. Este pacat, pentru ca pierd romanii. Sunt sigur ca nu este foarte importanta pentru Ministerul Agriculturii, pentru ca sunt masuri prin care fermierul este finantat cu 3.000 de euro pentru o certificare de calitate, IGP, STG sau bio, iar actiunile de promovare sunt finantate cu 70%, finantare nerambursabila. Sunt sigur ca ministerul este interesat sa deschida masurile cu finantare mare, de milioane de euro, pentru fabrici, dar eu cred ca piata, identificarea si cresterea pietei sunt mult mai importante decat construirea unei fabrici in momentul de fata. Mie mi se pare o lipsa de viziune. Noi trebuie sa plecam de la piata catre productie, nu invers", a explicat Padure.Poti fi interesat si de