Bulgaria si Romania sunt campioane in UE la cresterea pretului la carne in ultimul an

Bulgaria si Romania sunt campioane in UE la cresterea pretului la carne in ultimul an


Pretul la carne in Uniunea Europeana era cu 3,3% mai mare in luna februarie 2024 decat in luna februarie 2023, insa in randul tarilor membre cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in Bulgaria (8,2%) si Romania (7,7%), conform datelor publicate de Eurostat.

Conform acestor date, pretul carnii a crescut in majoritatea tarilor membre UE, cu exceptia a trei tari unde au scazut: Cehia (unde preturile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) si Danemarca (minus 0,6%).

 

Pe categorii, carnea de porc a inregistrat cea mai mare crestere de preturi la nivelul UE (5,7%), urmata de carnea de oaie sau capra (4,5%) si carnea de vita sau vitel (3%). In schimb, preturile la carnea de pasare au scazut cu 1,6%, la nivelul UE, in luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.

 

Eurostat a anuntat anterior ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna februarie pana la 2,8%, de la un nivel de 3,1% in ianuarie, insa Romania este, pentru a doua luna consecutiv, tara cu cea mai ridicata inflatie din blocul comunitar.

 

Separat, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% in ianuarie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.



Poti fi interesat si de