Cat costa carnea de miel in marile lanturi de magazine

Cat costa carnea de miel in marile lanturi de magazine


Asocia?ia Pro Consumatori a realizat o analiza a preturilor la sortimentele de carne de miel comercializate in retelele de comert modern.

Expertii APC au gasit la vanzare urmatoarele sortimente de carne de miel comercializate la preturile de mai jos:

 

- Cotlet de miel cu os: 129,99 lei per kg din Irlanda se vinde in Metro;  44,99 lei per kg in Cora;  44,95 lei per kg in Auchan; 43,35 lei per kg (cu piept de miel) in Selgros.

- Pulpa de miel cu os: 47,30 lei per kg in Selgros; 42,99 lei per kg in Cora;  42,95 lei per kg in Auchan.

- Sfert posterior de miel: 49,99 lei per kg (BIO) in Carrefour; 41,99 lei per kg in Cora; 40,98 lei per kg in Metro; 39,99 lei per kg in Kaufland; 36,99 lei si 38,99 lei per kg in Carrefour; 29,90 lei per kg in Lidl.

- Sfert anterior de miel: 44, 99 lei per kg (BIO) in Carrefour; 35,99 lei per kg in Kaufland; 34,99 lei per kg in Cora; 24,99 lei si 27,99 lei per kg (cu cap de miel) in Carrefour; 26,90 lei per kg in Lidl.

- Spata de miel cu os: 43,35 lei per kg (cu gat de miel) in Selgros; 39,99 lei per kg in Cora; 38,95 lei per kg in Auchan.

- Organe de miel: 41,99 lei per kg in Cora;  39,99 lei per kg in Kaufland; 39,95 lei per kg in Auchan; 39,65 lei per kg in Selgros;  29,90 lei per Kg in Lidl; 14,99 lei per kg organe de miel congelate din Argentina in Kaufland.

- Ceafa de miel cu os: 37,95 lei per kg in Auchan; 35,99 lei per kg in Cora.

- Carcasa miel (jumatate de miel fara cap): 35,95 lei per kg in Auchan; 34,99 lei per kg in Carrefour.

- Piept de miel cu os: 29,95 lei per kg in Auchan.

- Cap de miel: 10,99 lei per kg in Cora;  10,95 lei per kg in Auchan; 9,99 lei per kg in Lidl.

 

Ce trebuie sa stim despre carnea de miel

Carnea de miel este o carne ro?ie, bogata in acizi gra?i Omega 3, zinc (100 g carne de miel con?ine 40% din doza zilnica recomandata de zinc), complexul de vitamine B, este hipocalorica, din 100 g carne de miel preparata la gratar sau la cuptor asimilam 160 kcal.

 

Cum se recunoa?te carnea de miel proaspata

Aprecierea prospetimii carnii de miel se realizeaza cu ajutorul organelor de simt: vaz, miros ?i pipait. Astfel, la aprecierea calitatii carnii se verifica:

 

- aspectul carnii: la carnea proaspata suprafa?a este acoperita cu o pelicula uscata, iar in sec?iune, carnea este lucioasa si slab umeda;

- culoarea carnii: la suprafata este roz, iar in sectiune culoarea este ro?ie, caracteristica regiunii anatomice;

- consistenta carnii: ferma si elastica, urma lasata de apasarea cu degetul dispare repede;

- mirosul carnii: placut, caracteristic speciei;

- culoarea si consistenta grasimii: alba si compacta;

- maduva oaselor: elastica, lucioasa, iar in sectiune umple complet canalul medular;

- tendoanele si articulatiile: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;

- bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede si aromat, cu un strat de grasime la suprafata.

 

“Din pacate, comerciantii care vand sortimente de carne de miel in pietele agroalimentare nu le ofera consumatorilor informatii referitoare la data sacrificarii animalului/data ambalarii, data expirarii, locul de provenienta a mielului. De asemenea, exista situatii in care igiena este precara in spatiile de vanzare  amplasate in pietele agroalimentare. Consumatorii trebuie sa cunoasca faptul ca termenul de valabilitate la carnea de miel neambalata este de 4 zile daca se respecta lantul de frig pe durata depozitarii, temperatura de pastrare fiind cuprinsa in intervalul 0-4 grade Celsius. In cazul sortimentelor de carne de miel ambalate in vacuum/vid termenul de valabilitate variaza intre 12 zile ?i 30 de zile”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte Asociatia Pro Consumatori.

 

APC recomanda consumatorilor sa achizi?ioneze miei verifica?i de catre medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un con?inut ridicat de apa, ceea ce face ca prin opera?ia de pregatire (fierbere, prajire, frigere) sa se diminueze foarte mult cantitatea de preparat ramasa pentru consum.



Poti fi interesat si de