Caz atipic de "boala vacii nebune", descoperit in Polonia

Caz atipic de "boala vacii nebune", descoperit in Polonia


Serviciile veterinare din Polonia au anuntat descoperirea unui caz atipic de "boala vacii nebune", precizand ca acest caz izolat nu prezinta niciun risc pentru oameni, informeaza AFP.

"Un caz de forma atipica de Encefalopatie spongiforma bovina (ESB) a fost confirmat in Polonia. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animale, ESB, in forma sa atipica, cum este cea care a fost descoperita in Polonia, nu afecteaza statutul Poloniei de tara cu risc neglijabil de ESB", a declarat directorul Institutului National de Studii Veterinare din Polonia, Krzysztof Niemczuk.

 

Acesta a precizat ca vaca purtatoare de ESB, descoperita in satul Mirsk (sud-vest), in apropierea frontierei cu Cehia si Germania, a fost sacrificata.

 

Acest caz a fost descoperit cu prilejul unei inspectii de rutina efectuata in data de 24 ianaurie, a precizat la randul sau Organizatia Mondiala a Sanatatii Animale (OMSA), intr-un comunicat, explicand ca ESB atipica "apare spontan, foarte rar, in toate cirezile de animale si astfel nu are un impact asupra evaluarii riscului de ESB in Polonia".

 

In paralel, insa, o echipa de inspectori de la Comisia Europeana a ajuns la Varsovia pentru a ancheta cazurile de animale bolnave care au fost sacrificate in abatoarele din Polonia, iar carnea lor a fost exportata spre mai multe tari din UE, inclusiv spre Romania.

 

Polonia este unul din principalii producatori si exportatori de carne de vita din Europa in conditiile in care proceseaza anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vita, iar 85% din aceasta cantitate este exportata catre tari din UE.

 

O ancheta jurnalistica a aratat ca animale bolnave erau sacrificate in abatoarele din Polonia, iar carnea lor era destinata consumului uman. Ministrul polonez al Agriculturii, Jan Ardanowski, a declarat ca acest caz singular a fost "exagerat peste proportii si acum ameninta nu doar imaginea carnii poloneze, dar si imaginea produselor alimentare poloneze la nivel mondial".

 Poti fi interesat si de