Cea mai mare ferma de porci din Romania ar putea iesi din carantina PPA

Cea mai mare ferma de porci din Romania ar putea iesi din carantina PPA


Cea mai mare crescatorie de porci din Romania, cunoscuta ca fiind a doua ca marime din Europa, si care a fost afectata anul trecut in luna august de virusul pestei porcine africane (PPA), ar putea iesi la finalul acestei luni din carantina impusa in astfel de cazuri, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, Dragos Frigioiu.

Crescatoria, care apartine SC TEBU Consult Braila, numara in cele doua ferme existente pe teritoriul judetului Braila, la Gropeni si Tufesti, peste 140.000 de porci, inainte ca virusul sa patrunda aici si, conform legii, sa fie eutanasiati toti porcii.

 

In ambele ferme s-au finalizat operatiunile de dezinfectie si au fost introdusi purceii-santinela, pentru a se stabili cu certitudine daca virusul a fost complet eliminat.

 

Dragos Frigioiu a informat ca perioada de proba de 45 de zile expira la sfarsitul acestei luni, iar daca in acest timp purceii vor supravietui, inseamna ca dezinfectia a fost una reusita si ca se poate proceda la repopularea halelor.

 

In a doua mare ferma din Braila unde a patruns virusul pestei porcine, respectiv SC "Romsoci" SRL Tichilesti, unde se aflau 35.000 de porci, nu au fost finalizate inca operatiunile de dezinsectie si nici nu au fost introdusi purceii-santinela.

 

Pana in prezent, pe raza judetului Braila, au fost depistate 132 focare de pesta porcina africana in randul porcilor domestici si 6 cazuri la porcii salbatici, fiind stinse 76 de focare, dintre care 7 la societati comerciale.

 

In judetul Braila au fost eutanasiati peste 200.000 de porci si au fost platite despagubiri pentru 3.216 exploatatii, dintr-un total de 3.226, in valoare de 172.060.360 de lei, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din suma platita la nivelul intregii tari.Poti fi interesat si de