Chioveanu(ANSVSA): Nu putem spune cu precizie ca la 1 iulie se vor deschide restaurantele

Chioveanu(ANSVSA): Nu putem spune cu precizie ca la 1 iulie se vor deschide restaurantele


Deschiderea restaurantelor in interior si a piscinelor acoperite la 1 iulie depinde de situatia epidemiologica la nivel national, iar decizia apartine Grupului de suport tehnic constituit la nivelul Ministerului Sanatatii, sustine presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

“Astazi putem spune ca suntem in stare de alerta si conditiile impuse operatorilor economici din sectorul alimentar si unitatilor de alimentatie publica sunt cele publicate intr-un ordin comun al Ministerului Sanatatii, ANSVSA si Ministerului Economiei. Ce se va intampla dupa 1 iulie? Nu putem spune cu precizie ca la 1 iulie vor fi deschise restaurantele in interior, pentru ca depinde de situatia epidemiologica la nivel national. Pot sa va spun doar ca am avut atat in perioada de urgenta, cat si in cea de alerta, patru tipuri de activitati care au fost permise unitatilor de alimentatie publica, respectiv cele de tip drive-in, room-service, livrare la domiciliu si take-away. Aceste activitati au fost permise in cadrul unitatilor de alimentatie publica care isi desfasurau activitatea in baza autorizarii sanitar-veterinare si toti agentii economici care au dorit sa functioneze trebuiau sa respecte aceste cerinte, precum si cele stabilite de Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerul Economiei, pentru a asigura protectia clientilor, astfel incat sa nu existe o posibila infectie cu SARS-Cov-2 in timpul desfasurarii activitatilor de preparare, livrare si servire”, a declarat presedintele ANSVSA.



Potrivit acestuia, in perioada 18 mai - 16 iunie, au fost verificate 3.886 de obiective la nivel national, respectiv restaurante, unitati de tip fast-food, pizzerii, cafenele, unitati de tip catering, supermarketuri, magazine alimentare, cantine, cofetarii, patiserii, unitati cu livrare la pachet si bistrouri. In urma aceste controale au fost aplicate 176 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 711.206 de lei si au fost emise 3 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si o ordonanta de interzicerea activitatii la o terasa din Bucuresti. De asemenea, au fost retinute oficial si dirijate spre neutralizare 345 de kilograme de produse de origine animala, respectiv sunca, materie prima de origine animala, cascaval, peste, carne tocata porc/vita si produse din carne porc.



“Au fost nereguli in ceea ce priveste intretinerea igienico-sanitara necorespunzatoare a spatiilor de prelucrare. Ei au obligatia sa efectueze dezinfectii si igienizari cu substante virulicide care sa asigure atat dezinfectarea mainilor clientilor cat si a echipamentelor care sunt in unitatea respectiva”, a mai spus Robert Chioveanu.



Poti fi interesat si de