Cinci noi focare de gripa aviara au fost depistate in gospodarii ale populatiei

Cinci noi focare de gripa aviara au fost depistate in gospodarii ale populatiei


Laboratorul National de Referinta a confirmat cinci noi focare de gripa aviara in gospodarii ale populatiei din judetele Harghita si Mures.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca focarele au fost confirmate in urma verificarilor efectuate dupa depistarea, la inceputul lunii mai, a focarului din exploatatia comerciala din localitatea Ungheni.

 

"In baza probelor recoltate de Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, au fost confirmate de catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala cinci noi focare de gripa aviara, dintre care doua in judetul Harghita si alte trei in judetul Mures, in gospodarii ale populatiei. In urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul ca atat focarul de la exploatatia comerciala din localitatea Ungheni, cat si focarele secundare au aparut din cauza comertului cu pasari realizat prin intermediari si magazine de vanzare a pasarilor vii", precizeaza institutia.

 

Reprezentantii Autoritatii sustin ca in urma verificarilor incepute imediat dupa ce a fost suspicionata boala, respectiv 3 mai 2021, privind trasabilitatea pasarilor intrate in exploatatia comerciala din localitatea Ungheni (judetul Mures) s-a constatat ca, din loturile din care au provenit pasarile, prin care cel mai probabil a fost introdusa boala in exploatatie, au fost distribuite pasari in 37 de judete la peste 2.500 de gospodarii ale populatiei.

 

"Mentionam ca vanzarea pasarilor (pui de o zi) din loturile respective s-a facut fara documentele prevazute de legislatia in vigoare privind sanatatea si bunastarea animalelor", spun acestia.

 

De asemenea, la verificarile privind trasabilitatea pasarilor iesite din exploatatia comerciala s-a constatat ca au fost vandute pasari din exploatatie, in perioada de timp scursa de la aparitia bolii, catre 2.206 gospodarii ale populatiei de pe teritoriul judetului Mures si 65 de gospodarii ale populatiei de pe teritoriul altor noua judete (Harghita, Neamt, Brasov, Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramures, Satu Mare).

 

"Aria extinsa de distributie a unui numar mare de pasari, cu o stare de sanatate necunoscuta si prevederile legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autoritatii competente sa aplice, daca este necesar, "masuri suplimentare adaptate situatiei specifice pentru a preveni raspandirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni") si a celor nationale, au reprezentat motivatia pentru care comertul cu pui catre populatie a fost suspendat initial", precizeaza ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, de la data suspiciunii focarului de la Ungheni pana luni, 24 mai, au fost efectuate controale de catre inspectorii sanitari veterinari la toate cele 2.206 gospodarii ale populatiei din judetul Mures, dar si la celelalte 65 din cele noua judete, respectiv 481 de controale la mijlocitorii de animale la care, conform listei de distributie prezentate de operator, au ajuns pasari din aceleasi loturi. La randul lor, mijlocitorii au comercializat pasarile catre gospodariile populatiei.

 

Tot in aceasta perioada au fost efectuate 902 controale in trafic (impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratelor de Politie Judetene) si 153 de controale la destinatie privind puii de o zi proveniti din schimbul intracomunitar. In urma acestor verificari au fost aplicate 41 de sanctiuni contraventionale in valoare de 271.120 de lei si au fost emise doua ordonante de suspendare a activitatii pentru 30 de zile.

 

"Principalele deficiente constatate au fost legate de lipsa documentelor de provenienta si/sau care sa ateste starea de sanatate a pasarilor; nerespectarea conditiilor de biosecuritate; semnarea certificatelor de sanatate pentru comercializarea pasarilor vii de catre persoane neimputernicite de catre ANSVSA; lipsa certificatelor sanitare veterinare pentru transporturile de pasari, listei de distributie si avizelor inter-judetene pentru transport; nerespectarea cerintelor de sanatate si bunastare la comercializare a pasarilor; neefectuarea operatiunilor de dezinfectie si lipsa documentelor care sa ateste efectuarea operatiunii la nivelul unitatilor si a mijloacelor de transport", mentioneaza Autoritatea.

 

Dupa verificarea listelor de distributie, coroborat cu aplicarea masurilor mentionate de catre serviciile veterinare si situatia epidemiologica, ANSVSA a propus in cadrul Centrului National de Combatere a Bolilor ca unitatile comerciale inregistrate sanitar-veterinar (magazine pui de o zi si mijlocitorii de afaceri) sa poata comercializa pui de o zi proveniti din statiile de incubatie autorizate sanitar-veterinar de pe teritoriul Romaniei catre gospodariile populatiei. De asemenea, si puii precrescuti (zburati) in cadrul fermelor comerciale inregistrate sanitar veterinar (tip A) pot fi vanduti direct catre crescatorii de pasari din exploatatiile nonprofesionale, cu respectarea prevederilor legale.

 

Potrivit ANSVSA, comercializarea pasarilor vii se face cu respectarea obligatiilor de supraveghere, prevenire, control si depistare a bolilor de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene/a municipiului Bucuresti, prevazute in regulamentele europene. La randul lor, operatorii economici trebuie sa respecte obligatiile si responsabilitatile prevazute de legislatia in vigoare, cu precadere pe cele privind respectarea cerintelor de sanatate si bunastare animala, biosecuritate, supraveghere sanitara veterinara si asigurarea trasabilitatii, prevazute in Regulamentul UE 429/2016.

 

Nu in ultimul rand, ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola in aplicarea masurilor de biosecuritate, si a tuturor crescatorilor in anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre aparitia de imbolnaviri si/sau mortalitati la pasari, identificarea comerciantilor ilegali si respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii noastre.

 

La aceasta data, gripa aviara evolueaza in 16 tari din Uniunea Europeana, precum si in Ucraina si Irlanda de Nord. Cele mai multe focare sunt in Franta (438), Polonia (327) si Germania (207).

 



Poti fi interesat si de