Colegiul Medicilor Veterinari avertizeaza asupra unor situatii grave din sector

Colegiul Medicilor Veterinari avertizeaza asupra unor situatii grave din sector


Colegiul Medicilor Veterinari din Romania (CMVR) avertizeaza ca in 339 de comune din tara nu au fost efectuate actiunile de identificare a animalelor, intrucat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a atribuit contractele catre medicii veterinari de libera practica, iar animalele sunt comercializate fara documente si fara sa se cunoasca daca sunt sau nu bolnave.

"In acest moment, exista 339 de comune din Romania la nivelul carora ANSVSA, prin Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, nu efectueaza actiunile prevazute in HG 1156/2013 deoarece nu sunt atribuite contractile catre medicii veterinari de libera practica organizati in conditiile legii, motivul fiind lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat catre ANSVSA. Judete precum Alba, Valcea, Olt, Arges, Ialomita au teritorii imense neacoperite, iar judetul Alba nu are contracte incheiate de peste 18 luni. Prin urmare, animalele care trebuiau sa fie supuse actiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fara documente si fara sa se cunoasca daca sunt sau nu bolnave. Animalele nu pot fi identificate si ca atare ele se vand fara sa se cunoasca trasabilitatea lor", sustin reprezentantii CMVR.

 

De asemenea, reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari din Romania afirma ca, la aceasta data, ANSVSA nu a realizat platile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 catre medicii veterinari de libera practica organizati in conditiile legii care detin contracte de concesiune/prestari servicii pentru realizarea actiunilor sanitar-veterinare prevazute in programul aprobat prin HG 1156/2013, care vizeaza aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.

 

In plus, nu au fost realizate platile aferente lunilor ianuarie-martie 2021, conform Legii 236/2019. "Ca urmare a neachitarii platilor restante medicii veterinari din mediul rural sunt in pragul disperarii, al falimentului, intrucat au de platit impozite si taxe lunare catre stat, au de platit salarii, chirii, utilitati, credite la banci", se mentioneaza in comunicat.

 

Colegiul Medicilor Veterinari a solicitat premierului sa analizeze "cele doua situatii foarte grave si sa dispuna masurile necesare pentru corectarea lor in regim de urgenta", avand in vedere ca sanatatea publica, comertul si exportul de animale vii si produsele obtinute de la acestea sunt in pericol.



Poti fi interesat si de