Concurenta intre ied si miel in meniul Sarbatorilor Pascale

Concurenta intre ied si miel in meniul Sarbatorilor Pascale


Sarbatorile Pascale de anul acesta au adus o crestere de 100% intre pretul in viu al mieilor si costul carnii din galantarele maceloriilor. Astfel, in ciuda unor costuri mai mari cu furajarea animalelor si a tratamentului pentru ovine, proprietarii de turme de oi au fost nevoiti sa aplice aproape aceleasi preturi de anul trecut la vanzarea animalelor catre abatoare si macelarii.

In majoritatea regiunilor, saptamanile dinaintea Pastelui ortodox au adus preturi de 14-15 lei/kg la achizitia animalelor in viu. In vitrinele macelariilor, carnea de miel a avut un pret cuprins intre 28-32 lei/kg, cu doar mici variatiuni zonale.

 

Pandemia isi spune cuvantul

Practic, nivel preturilor pentru carnea de ied si de miel ramane acelasi intalnit anul trecut, in ciuda unor sperante exprimate de diverse asociatii de profil privind cresterea pretului la vanzarea catre consumator.

 

De obicei, Dobrogea este regiunea care stabilizeaza pretul in piata interna, iar anul acesta, pretul pe achizitie in viu practicat de pastorii din regiunea sud-estica a tarii a fost de 14 lei/kg, in vreme ce pretul carcaselor a variat intre 25 si 28 de lei.

 

Nivelul se revede si in Piata Obor, cea mai bine aprovizionata din Bucuresti, unde carnea de miel din Topolog - o comuna tulceana cu traditie indelungata in cresterea ovinelor - se comercializeaza la pretul de 29 lei/kg.

 

„Cu Covidul asta nici nu stii ce sa mai spui! Preturile sunt cam la fel si in Tulcea, in Constanta, Galati sau Bucuresti, poate mai mari cu 1-2 lei, aici in Capitala. Vanzarile sunt in scadere fata de anii trecuti, dar mai mult in sensul ca lumea nu mai vrea o pulpa intreaga. Am avut clienti care au venit si au cerut sa le portionam pulpa pentru 2 familii. E un pic mai ciudat decat in alti ani, din acest sens. Organe, prapure mai cer doar persoanele de la 50 de ani in sus, care stiu si au si rabdare sa isi pregateasca un drob in casa. Restul cumpara din magazine drob gata facut. O sa vedeti ca se cumpara bine si carnea de ied, pentru ca lumea o considera mai sanatoasa”, spune Nelu Burdea, unul dintre vanzatorii de carne de miel din vechea zona a Halei Obor.

 

In noua incinta a pietei, standurile diverselor macelarii: La Mircea Macelaru, Macelaria Familiei etc, afiseaza invariabil acelasi pret - 32 lei/kg, dar clientii lor pot plasa precomenzi si pot negocia mai bine selectia pieselor. In galantare, intr-adevar, carnea de ied troneaza in proportii aproape egale cu cea de miel, iar variatiunile de pret sunt infime.

 

Alternative in online

Tendinta de a inlocui traditionala friptura de miel cu o carne ceva mai usor de asimilat de catre organism, asa cum este cea de ied, se revede si in online. Oferte de livrare direct la domiciliu sunt numeroase, iar pretul pe kilogram de carcasa este de 30 de lei pentru ied si 20 de lei pentru carnea de capra.

 

Catalin Capraris, reprezentantul Fermei de la Dunare, spune ca friptura de ied incepe sa fie tot mai apreciata de catre bucuresteni, unii prefer\nd sa achizitioneze chiar si cate o carcasa intreaga. „Sunt multe cazuri in care ne cer si organele, inlocuind astfel drobul de miel cu cel de ied. Noi facem livrari de carcasa intreaga sau jumatati de carcasa, restul pieselor portionate le vindem in Piata Sudului. Ferma este specializata pe lactate, dar am adaugat si animale din rase de carne dupa ce am vazut o cerere tot mai mare pentru carnea de ied si de capra. Avem iezi metisi de Boer, rasa de carne cu un procent mai mare de masa musculara in carcasa. Sunt cazuri in care ni se cer si carcase intregi de catre clienti persoane fizice. Noi, oricum le oferim detalii despre greutatea carcasei si ii intrebam daca doresc si organele”, precizeaza acesta.

 

Oferta magazinului online este valabila doar pentru Bucuresti si localitatile limitrofe, dar anunturi similare vizeaza multe alte regiuni din tara.

 

Exportul in viu ramane baza

Anul acesta insa, multi crescatori de ovine isi pun sperantele intr-o reluare a exportului de animale in viu la preturi mai bune decat in anii precedenti. Pentru moment, etalonul pretului stabilit de pastorii dobrogeni stationeaza la 14 lei/kg in viu, dar sunt voci din interiorul asociatilor de crescatori de ovine din Arges sau zona Banatului care vorbesc chiar de un pret mediu de peste 15 lei/kg.

 

Aceasta si ca urmare a unor blocaje in transport pe zona Australia/Noua Zeelanda, care ar putea avantaja crescatorii de ovine din Europa, dar si in urma cresterii pretului in viu pe piata britanica si a acelorasi probleme in expeditia marfii catre pietele din zona Orientului Mijlociu. Anul trecut, Romania a exportat animale in viu din specia ovine/caprine in valoare de 170 milioane euro. In acelasi timp, sectorul a inregistrat o crestere de 1,8% a efectivelor de animale.

 

Marius Jianu

 



Poti fi interesat si de