Consumul de carne in UE, in scadere cu 1 kg pe cap de locuitor

Consumul de carne in UE, in scadere cu 1 kg pe cap de locuitor


Consumul anual de carne in Uniunea Europeana este preconizat in scadere cu 1 kg pe cap de locuitor, pana la 68,6 kg pe cap de locuitor in 2030, ca efect al preocuparilor sociale ale consumatorilor europeni, etice, de sanatate si de mediu.

Potrivit raportului de perspectiva agricola a UE pentru perioada 2019 – 2030, consumul de carne de vita este previzionat in scadere in Uniune, de la 10,8 kg pe cap de locuitor in 2019 pana la 10 kg pe cap de locuitor in 2030, in schimb cererea pentru pasari de curte va creste constant intre 2019 si 2030.

 

Se preconizeaza o scadere a productiei de carne de vita cu 9,4%, in perioada de perspectiva, si o usoara crestere a preturilor catre 2030. Cu toate acestea, oportunitatile comerciale ar putea duce la cresterea exporturilor de carne de vita din UE.

 

Productia de carne de pasare a UE ar putea ajunge la 16,5 milioane de tone pana in 2030, cu un consum in UE de 26,6 kg pe cap de locuitor si o cerere globala puternica si continua.

 

In privinta carnii de porc, recentele focare de pesta porcina africana au un impact puternic asupra pietei mondiale de profil, potrivit raportului de perspectiva agricola al UE. Pe termen scurt, exporturile UE in China pentru toate tipurile de carne, dar, in special, pentru carne de porc, raman sustinute. Criza carnii de porc, de pe pietele asiatice, in principal, creeaza insa incertitudine asupra modelelor de oferta si asupra comertului global pe termen lung. In plus, o disponibilitate mai mica de carne de porc pe piata UE ar putea conduce la modificari ale obiceiurilor de consum ale europenilor.

 

Cresterea cererii globale de carne de porc ar trebui sa conduca la o majorare pe termen scurt a productiei de porc din UE si la preturi mai mari. Cresterea preturilor pentru carnea de porc, previzionata si de specialistii romani, ar putea duce la o scadere mai puternica a consumului in UE decat a fost planificat. Cu toate acestea, atunci cand piata asiatica a carnii se va redresa, productia UE va fi in scadere puternica si, o data cu aceasta, si preturile se vor reduce, arata raportul de perspectiva agricola al UE.



Poti fi interesat si de