Consumul de carne si preparate din carne a crescut usor in 2021

Consumul de carne si preparate din carne a crescut usor in 2021


Consumul de carne si preparate din carne a fost, potrivit INS, la un nivel relativ scazut comparativ cu standardele din tarile dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in 2021, de 3,88 kg/persoana, in crestere fata de 2020. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 5,37 kg/persoana lunar, in crestere fata de anul anterior cu 0,31 kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 64,38 kg/persoana.

'Diferente semnificative se constata intre gospodariile care au in componenta un numar diferit de persoane. Gospodariile formate dintr-o singura persoana au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoana lunar carne proaspata si respectiv 7,69 kg/persoana lunar carne proaspata si preparate din carne)', subliniaza INS.

 

Consumul de lapte a fost, in anul 2021, in medie, lunar, de 5,45 litri/persoana (5,33 litri/persoana in 2020). Nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (5,81 litri/persoana in 2020 si 5,95 litri/persoana in 2021), iar cel mai scazut in cele de someri (4,58 litri/persoana in 2020 si 4,03 litri/persoana in 2021).

 

Intre gospodariile din mediul rural (5,445 litri/persoana) si cele din mediul urban (5,448 litri/persoana) s-a inregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoana. Cel mai mare consum de lapte s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (7,50 litri/persoana lunar). Aceasta se explica si prin faptul ca in cele mai multe cazuri in gospodariile formate dintr-o singura persoana predomina persoanele varstnice, mentioneaza INS.

 

Consumul de branzeturi si smantana a fost mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,77 kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,25 kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferentiat mai mult in functie de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintr-o singura persoana (2,40 kg/persoana).

 

Cartoful a fost un aliment consumat in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kg. Pensionarii a depasit acest nivel cu un consum de 3,26 kg, consumul cel mai scazut inregistrandu-se in gospodariile de salariati.

 

Consumul de legume si conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fata de anul anterior cu 0,46 kg/persoana. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,89 kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,97 kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai multi copii (5,66 kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (6,27 kg/persoana).

 

In ceea ce priveste consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scazut pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,29 kg in anul 2021 si 4,06 kg in 2020. Diferentieri semnificative s-au constatat intre gospodariile grupate dupa marimea acestora, in gospodariile formate dintr-o singura persoana consumandu-se 6,40 kg/persoana (6,08 kg/persoana in 2020) fructe lunar, mai mult decat dublu fata de consumul mediu al gospodariilor de 6 si mai multe persoane 2,84 kg/persoana in 2021 si 2,64 kg/persoana in 2020, conform datelor INS.



Poti fi interesat si de