Crescatorii de Bazna si Mangalita cer bani pentru sustinerea reproductiei

Crescatorii de Bazna si Mangalita cer bani pentru sustinerea reproductiei


Programul de sustinere a fermierilor care cresc porci din rasele autohtone Bazna si Mangalita, demarat de Ministerul Agriculturii la inceputul lui 2018, se dorea a fi extrem de benefic si de util. S-a dovedit insa a avea o multime de neajunsuri, iar fermierii spera ca acestea vor fi corectate curand. In acest sens, au inaintat Ministerului Agriculturii o serie de propuneri si de solutii.

Romania traverseaza o perioada neagra in ceea ce priveste cresterea suinelor in ferme si in gospodarii din cauza focarelor de pesta porcina africana. E drept ca numarul focarelor din gospodarii si din ferme a scazut simtitor in ultimele luni, insa sprijinirea sectorului carnii de porc de catre Guvern a venit ca un colac de salvare.

 

Potrivit datelor oferite de MADR, la inceputul lunii aprilie 2019, numarul fermierilor care au primit aprobare intrucat  indeplinesc conditiile impuse de lege pentru a putea beneficia de pe urma programului in vederea producerii carnii de porc din rasele Bazna si Mangalita ajunsese la 3.251. Asadar, un interes crescut din partea crescatorilor. Cu toate acestea, doar 2.368 de purcei au putut fi livrati pana la acea data.

 

Reprezentantii Ministerului Agriculturii ne-au mai mentionat faptul ca au fost sacrificati, pana in aprilie, un numar de 43 porci grasi. Suma totala acordata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru furnizorii de purcei din rasele autohtone Mangalita si Bazna pentru anul 2018 s-a ridicat la 513.500 lei.

 

Programul a permis cresterea in gospodarii, in sistem traditional, a cel putin doi porci si cel mult 10, livrati gratuit de catre stat, conditia fiind aceea ca fermierii sa duca in abatoarele inscrise in program jumatate dintre porcii ingrasati.

 

Porcii primiti de crescatori primavara trecuta au ajuns deja la greutatea de 130 de kilograme, limita minima stipulata in lege, astfel ca pot fi livrati procesatorilor. Acestia din urma sunt insa putini si majoritatea sunt afectati de pesta porcina africana care a lovit jumatate din tara, astfel ca dintre cei care s-au angajat sa preia porci din aceste doua rase, unii au inceput deja sa renunte. Situatia cea mai dramatica a fost in primavara, cand pretul carnii de porc din cele doua rase scazuse foarte mult.

 

“In februarie, pretul era de 3,5 lei per kilogram la usa fermei, cand noi aveam pretul de productie 6 lei. Acum stam bine. Pretul e de 7 lei in raportul comercial. Si 15-16 lei pretul la Mangalita, de la 11 lei cat ofera statul roman in viu prin program”, spune Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

 

Chiar si asa, multi dintre procesatori nu isi mai respecta angajamentele luate in momentul in care au aderat la acest program, din cauza fluctuatiilor de pret. In acest sens, fermierii cer mai multa seriozitate din partea procesatorilor.  “Avem un procesator foarte bun in Romania care a preluat vreo patru-cinci judete. Dan Limbasan, din Sibiu, a preluat Alba, Mures si partial Cluj si chiar si din Brasov. Si se tine de program exact ca la carte. Dar este singurul din Romania. Mai avem nevoie si de alti procesatori!”, trage un semnal de alarma Maria Dan, secretarul general al Asociatiei Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna (ACSAMB).

 

Pentru fermierii care nu au unde sa isi valorifice productia, fiecare zi in plus in care tin porcii in gospodarii inseamna bani cheltuiti care nu se stie daca vor mai fi recuperati.

 

"De cand au inceput problemele cu pesta porcina africana, abatoarele fac pretul in piata si, din pacate, intotdeauna in defavoarea fermierilor, fie ca sunt de sistem industrial, fie ca sunt de sistem autohton. Practic, asta a fost principala cadere a pretului pana in februarie. In martie, a fost o mentinere a pretului la industrial de 3,5 lei la Mangalita si de 6 lei la Bazna. Noi am fost disperati pentru ca aveam pretul de productie 6 lei si nu mai stiam unde sa ne ducem. Pentru ca abatorul facand pretul, iar daca iti doresti un pret mai mare te refuza si iau porci din alte parti", dezvaluie Mary Pana.

 

O analiza completa a situatiei, facuta chiar de cei implicati direct in cresterea porcilor din cele doua rase autohtone, puteti citi in noul numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de