Crescatorii de pasari din Romania cer interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina
Joi, 03 Octombrie 2024
Joi, 03 Octombrie 2024
Potrivit unui comunicat al UCPR, masura este necesara pentru stabilizarea pietei oualor si a carnii de pasare si prevenirea unor socuri economice si mai grave, cu efect pe termen lung.
'Importurile din ce in ce mai mari de oua si carne de pasare din Ucraina pun fermierii intr-o situatie dificila, creand tensiuni, diminuand competitivitatea lor, precum si viabilitatea fermelor. Mentionam ca fermele joaca un rol important in lantul alimentar garantand aprovizionarea populatiei cu produse sigure si de calitate superioara', se precizeaza in comunicat.
In plus, sectorul de crestere a pasarilor, ca sector de productie primara, este considerat motor al dezvoltarii agriculturii si economiei in general.
'Un singur loc de munca din sectorul de crestere a pasarilor creeaza alte 5 locuri de munca in sectoare din amonte (productie de cereale, furaje combinate, transporturi, alte servicii diverse) si din aval (abatorizare, procesare, distributie - vanzare, servicii diverse)', se mai precizeaza in comunicat.
Astfel, falimentarea fermelor din Romania nu va afecta doar lantul intern de aprovizionare cu produse avicole ci si numarul de locuri de munca, bugetul de stat, bugetele locale si bugetele altor institutii publice.
'Desi, prin acordul de asociere, Ucraina s-a angajat ca va implementa intreaga legislatie europeana, totusi, pana in prezent acest lucru nu s-a intamplat, din cauza situatiei socio-economice complicate din aceasta tara. Solicitam autoritatilor o supraveghere sporita a importurilor, mai ales din punct de vedere al protejarii sanatatii pasarilor si a consumatorilor', precizeaza reprezentantii UCPR.
Fermierii reclama faptul ca unele produse avicole, dar si material biologic (oua de incubatie sau pasari vii), ridica suspiciuni si pot pune in pericol intreaga industrie avicola prin raspandirea de zoonoze.
'Din motivele mentionate mai sus, consideram ca Guvernul Romaniei trebuie sa recunoasca sectorul avicol ca fiind un sector sensibil si sa trateze cu mare atentie importul de produse avicole din Ucraina. Importurile din Ucraina trebuie sa respecte pe deplin toata legislatia relevanta a UE pentru a nu concura neloial productia interna care are costuri superioare rezultate din aplicarea acestei legislatii. In lumina celor mentionate mai sus, pentru stabilizarea pietei oualor si a carnii de pasare si prevenirea unor socuri economice si mai grave, cu efect pe termen lung, solicitam autoritatilor statului sa propuna Comisiei masuri de protectie, conform Art. 4, paragraful 1, al Reglementarii (UE) 2024/1392 a Parlamentului si Consiliului European si, mai concret, sa interzica importul de oua si carne de pasare din Ucraina. Pana la o decizie la nivelul Comisiei UE, solicitam autoritatilor statului interzicerea unilaterala a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinatatea Ucrainei', subliniaza comunicatul citat.
Totodata, UCPR reitereaza faptul ca sprijina politicile Romaniei si ale UE, menite sa ajute cetatenii ucraineni. Cu toate acestea, liberalizarea ulterioara a comertului nu este un instrument relevant pentru atingerea acestor obiective, deoarece are un potential urias de a destabiliza pietele Romaniei pentru sectoarele sensibile, in special pentru sectorul de carne de pasare si oua consum.
'Acest lucru este ilustrat de liberalizarea totala a importului de carne de pasare si oua consum inca din anul 2022, care a dus la o crestere semnificativa a cantitatilor importate. Conform datelor Eurostat, importul total de oua de gaina proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, in perioada ianuarie - iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual', sustin reprezentantii organizatiei.
Astfel, importul de oua de consum proaspete in Romania din Ucraina, in primele sase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% crestere fata de aceeasi perioada a anului 2023, cu preturi de import sub cele ale oualor romanesti, dar cu o tendinta descrescatoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenti pe ou in luna ianuarie 2024 la circa 0,6 - 0,7 eurocenti pe oua in lunile iulie - august 2024, din informatiile primite de la fermieri.
Totodata, volumul in crestere al importurilor de oua din Ucraina, la preturi scazute si de calitate slaba, exercita presiuni grave asupra preturilor la poarta fermei.
In primele sapte luni din 2024, pretul mediu reprezentativ al oualor din centrele de ambalare din Romania a scazut cu 10%, la 179,20 euro/100 kg (circa 0,11 euro/ou) in iulie 2024 fata de iulie 2023. Pretul in iulie 2024 este cu 9,4% mai mic decat media anuala pe 2023.
Statisticile nationale raporteaza o scadere a pretului la fermier cu aproape 14,7%, in al doilea trimestru din 2024, comparativ cu acelasi trimestru din 2023 si cu usor sub 8% comparativ cu pretul mediu pe 2023, in conditiile in care pretul principalelor costuri de productie (furaj, material biologic, combustibil) este in crestere.
'Vanzarea in afara tarii a oualor produse in Romania este, de asemenea dificila, deoarece importul de oua ucrainene in UE inlatura, in general, ouale provenite din Romania pe pietele traditionale. Mentionam faptul ca productia de oua consum in fermele din Romania este foarte fragmentata si este nevoita sa concureze cu ferme de dimensiuni uriase din Ucraina. Efectivul de gaini detinut de o singura companie in Ucraina este egal cu efectivul de gaini detinut de Romania in toate fermele existente. Este usor de presupus ca liberalizarea comertului ajuta 2-3 companii ucrainene, nicidecum populatia ucraineana', se mai arata in comunicat.
Pe de alta parte, potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari, importul de carne de pasare, refrigerata si congelata, in Romania din Ucraina, in primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, fata de 78 tone importate in aceeasi perioada a anului 2021, cu potential de crestere semnificativa in semestrul II 2024.
'Mentionam ca fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de crestere, fara implementarea tehnologiilor europene. Conform studiului realizat de RSK ADAS Ltd in luna Martie 2024 la solicitarea AVEC (Asociatia Procesatorilor si Comerciantilor de Carne de Pasare din tarile UE), costul de productie pe kg de carne de pasare, in baza legislatiei actuale si viitoare privind protectia mediului - Directiva IED, bunastarea animalelor, sanatatea animalelor si siguranta alimentelor, duc la cresterea costului de productie in UE cu 37,5% fata de costul unui pui standard realizat in Ucraina. Aceeasi situatie se intalneste si la oua consum. Ucraina creste gaini ouatoare doar in custi vechi neimbunatatite cu costuri de investitie si operationale mai mici cu cel putin 30% fata de producatorii romani', precizeaza sursa citata.
Din nefericire, masurile de protectie (taxe vamale) luate pana acum la nivelul UE, prin adoptarea Reglementarii Comisiei (UE) 2024/1827, din 1 iulie 2024, n-au avut efectul descurajant asteptat si nu sunt suficiente pentru imbunatatirea situatiei pe piata din Romania, iar tendinta de crestere a importului de oua si carne de pasare din Ucraina se adanceste, sustine UCPR.
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrat...