Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita se pot inscrie in program pana la 31 iulie 2024

Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita se pot inscrie in program pana la 31 iulie 2024


Termenul de depunere a cererilor de inscriere in Programul de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2024 se prelungeste cu o luna, pana la 31 iulie 2024, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"In sedinta de Guvern din 30 mai 2024 a fost aprobata Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 315/2024 privind aprobarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, pentru anul 2024. Prin prezentul act normativ se prelungeste termenul de depunere a cererilor de inscriere de la 30 iunie 2024 pana la de 31 iulie 2024, avand in vedere obiectivul privind cresterea efectivelor de porci din aceste rase, precum si facilitarea accesului la aceasta schema a unui numar cat mai mare de crescatori, coroborat cu necesitatea eficientizarii absorbtiei fondurilor alocate acestei scheme de ajutor de stat", informeaza MADR.

 

De asemenea, se introduce definitia pentru scrofita, respectiv "scrofita din rasele Bazna sau Mangalita - o femela inscrisa in Registrul genealogic al rasei, sectiunea principala, care are inregistrata cel putin o monta sau o insamantare artificiala", pentru a se asigura identificarea unitara a acestora.

 

Potrivit sursei citate, actul normativ vizeaza sustinerea crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, pentru anul 2024, in vederea cresterii numarului de animale de reproductie detinute si a produsilor valorificati de la acestea, si, implicit, a cresterii efectivelor de porci din rasele Bazna si Mangalita la nivel national.

 

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv: producatorii agricoli PFA, II si IF, producatorii agricoli societati agricole, producatorii agricoli persoane juridice.

 

MADR precizeaza ca prin HG privind aprobarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2024, ce a fost adoptata de Guvernul Romaniei in data de 4 aprilie 2024, valoarea sprijinului a crescut fata de anul 2023, de la 1.200 lei/scroafa/an, la 2.000 lei/scroafa/an.

 

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii si in cele doua exercitii financiare precedente.

 



Poti fi interesat si de