Crescatorii de porci si pasari primesc un ajutor de peste 47 mil. euro de la Comisia Europeana

Crescatorii de porci si pasari primesc un ajutor de peste 47 mil. euro de la Comisia Europeana


Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat doua scheme de ajutor introduse de Romania, cu un buget total de aproximativ 229,4 milioane lei (47,7 milioane euro) destinate sprijinirii companiilor active in sectoarele cresterii porcilor si pasarilor, care au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, cele doua scheme, care au fost aprobate in temeiul Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat, prevad un ajutor de 24,7 milioane euro (aproximativ 119,6 milioane lei) pentru sectorul cresterii porcilor si 22,7 milioane euro (aproximativ 109,8 milioane lei) pentru sectorul cresterii pasarilor.

 

Sprijinul public va fi furnizat sub forma unor granturi directe.

 

Obiectivul celor doua scheme este acela de a ajuta companiile active in sectoarele cresterii pasarilor si porcilor prin furnizarea de lichiditati respectivelor societati comerciale, permitandu-le astfel sa isi continue activitatile si sa pastreze locurile de munca.

 

De aceste scheme de ajutor ar urma sa beneficieze peste 1.000 de companii active in fiecare din cele doua sectoare.

 

Comisia a constatat ca schemele sunt conforme cu conditiile care prevad, in Cadrul temporar, in special ca: subventiile directe nu vor depasi 100.000 de euro per societate care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol primar si ca schema se va aplica pana la 31 decembrie 2020.

 

Comisia a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in Cadrul temporar. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masurile in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

La finele lunii august, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a informat ca crescatorii din sectorul suin vor beneficia de o schema de ajutor de stat, in valoare de 119,5 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, in perioada 1 martie - 1 iulie 2020. Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin a fost aprobata printr-o ordonanta de urgenta.

 

Schemele de ajutor de stat se aplica pe intreg teritoriul Romaniei si nu se cumuleaza cu alte ajutoare de stat sau ajutoare de minimis cu aceleasi costuri eligibile identificabile.

 

Acestea se notifica la Comisia Europeana in temeiul articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene.

 Poti fi interesat si de