Creste competitia. 30.000 de produse cuprinse in Monitorul preturilor la alimente

Creste competitia. 30.000 de produse cuprinse in Monitorul preturilor la alimente


Consiliul Concurentei a lansat platforma "Monitorul preturilor la alimente", care permite compararea a peste 30.000 de produse din 1.700 de magazine din intreaga tara, cu scopul de a intari competitia pe aceasta piata si a ieftini alimentele din magazinele cele mai scumpe.

"Cand am o lista de cumparaturi, pot cu usurinta compara preturile, fara sa merg din magazine in magazin. O fac mai usor, de pe telefon sau computer. Pe oameni ii intereseaza preturile cele mai mici si aceasta transparenta in piata va obliga magazinele care au preturi mai mari sa le reduca, sa coboare spre nivelul preturilor mai mici, astfel facem concurenta sa actioneze mai repede si mai bine.

 

Urmarim convergenta preturilor spre nivelul cel mai scazut", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la evenimentul de lansare a platformei.

 

El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta va monitoriza aceste preturi si va face informari periodice.

 

"Este o prima etapa la nivel national. Platforma va putea fi imbunatatita in timp. Daca lanturile mai mici vor fi interesate, vor putea si ele sa fie integrate in platforma", a continuat Chiritoiu.

 

In cazul in care informatiile de pe aplicatie sunt altele, consumatorii pot sesiza acest lucru la Consiliul Concurentei sau la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

 

"Nu putem exclude aceste probleme. O sa lucram cu magazinele, daca informatiile sunt gresite. Am cooperat pana acum foarte bine cu marile lanturi de magazine, dar avem si un plan B, putem aplica sanctiuni daca informatiile nu sunt corecte. Incepem cu vorba buna, dar avem tot timpul si bata. (...) Interesul companiilor este sa coopereze cu noi", a subliniat oficialul Concurentei.

 

Legislatia europeana obliga autoritatile statelor membre sa lanseze comparatoare de preturi pe diverse piete, a amintit el.

 

"Acest soft poate fi usor adaptat si la alte domenii, precum cel bancar, iar ANPC pregateste un astfel de comparator, deci le putem oferi ajutor", a sustinut Chiritoiu.

 

Prezent la eveniment, presedintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat consumatorii sa nu se uite doar la pret, ci si la calitate.

 

"Salut aceasta initiativa, cu rezerva ca vorbim de o informare sub sanctiunea de a nu fi completa si corecta. Spun acest lucru pentru ca nu rareori ieftin a fost dovedit ca fiind noul scump, exemple fiind fructele tratate cu substante care nu sunt neaparat cele mai sanatoase sau produse ieftine care imita produsele lactate. Consumatorii sa nu aleaga doar pretul, ci si calitatea, termenul de garantie si modalitatile de procesare", a atras atentia Constantinescu.

 

Consiliul Concurentei a lansat la 1 iulie 2019 platforma "Monitorul Preturilor pentru Carburanti', care contine informatii despre tarifele practicate in marile lanturi de benzinarii din Romania.

 

La sfarsitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurentei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicatiei, atat pentru carburanti, cat si pentru alimente, contractul avand o valoare de 1,42 milioane de lei.Poti fi interesat si de