DSVSA Mures, in impas. Ii lipseste acreditarea pentru detectarea PPA

DSVSA Mures, in impas. Ii lipseste acreditarea pentru detectarea PPA


Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures se afla in dificultate cu efectuarea testelor pentru pesta porcina, intrucat nu are un laborator acreditat in acest sens, pe fondul inceperii vanatorii celor peste 3600 de mistreti din cota alocata.

"Laboratorul judetean al DSVSA Mures nu are acreditata metoda pentru detectarea virusului pestei porcine africane si nici a celei clasice. Procesul de acreditare este unul de durata, dureaza aproximativ doi ani. Avem doar spatiu, nu avem nici aparatura necesara, nici acreditarea. Aceste acreditari s-au facut la nivel national in special in judetele de granita si s-au mai facut cateva acreditari in 9 laboratoare judetene. Am solicitat la ANSVSA, speram sa avem intr-un an-doi acreditare si aparatura necesara. Momentan suntem arondati la DSV Suceava, unde probele le afluim o data pe saptamana si primim rezultatele foarte repede, in schimb daca avem urgente in caz de suspiciune, atunci trimitem probele imediat si atunci rezultatele le primim in ziua respectiva. Insa nu putem fugi zilnic cu cate o proba sau doua la Suceava, fiindca distanta e mare (...) Au inceput vanatorile, avem peste 3600 la nivelul judetului de extras, pana acum s-au afluit aproximativ 400 de probe, dar trendul este crescator saptamanal, cu cate 20-30 de capete", a afirmat seful DSVSA Mures, Sandor Kincses.

 

Seful Directiei pentru Agricultura Mures, Ioan Rus, a aratat ca, prin ordin al Ministerului Apelor si Padurilor, s-a aprobat, initial, pentru judetul Mures, o cota pentru recoltare de mistreti de 1559 de capete, care trebuie realizata in maximum 90 de zile, pana la sfarsitul lunii noiembrie, ulterior fiind suplimentata cu 2100 de capete.

 

"Avem peste 3.600 de capete de mistret de extras. E un efectiv destul de mare, dar din totalul de mistreti care exista la nivelul judetului cred ca nu e nici macar 25-30%. Pana la sfarsitul lunii noiembrie trebuie realizata cota aprobata pentru anul respectiv. Prin realizarea cotei se urmaresc doua obiective, una ca se reduc pagubele la culturile agricole, unde saptamanal avem comisii convocate pentru constatarea pagubelor, iar pe de alta parte, se reduc riscurile legate de pesta porcina. Din discutiile cu fondurile de vanatoare, cred ca s-a realizat circa 400 de capete. La fel, recomandam ca fondurile de vanatoare sa aiba grija cand incep actiunea de vanat, (...) sa inceapa dinspre complexele de porci, spre exteriorul localitatilor, fiindca avem complexe importante de porci. In asa fel sa se vaneze incat sa nu se aduca animalele spre localitate", a subliniat Ioan Rus.



Poti fi interesat si de