Daea: MADR va folosi orice instrument pentru a dezvolta sectorul de ovine

Daea: MADR va folosi orice instrument pentru a dezvolta sectorul de ovine


Toate formele de sprijin pe care le-am dat sunt superioare anilor trecuti, iar anul viitor sprijinul cuplat in sectorul zootehnic este mai mare decat anul acesta, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la targul "Stane, Gusturi si Traditii romanesti".

"Si eu doresc sa fie si mai multi bani in sectorul acesta, facem acest efort, insa ii asigur pe fermieri ca anul viitor sprijinul cuplat este mai mare decat anul acesta si toate formele de sprijin pe care le-am dat sunt superioare anilor trecuti, constienti fiind de faptul ca trebuie sa fim mereu alaturi de acest sector si nu numai in interesul statal ci si in dorinta de a fi bine pentru toti si pentru fiecare in parte", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

El a dat asigurari fermierilor ca subventiile vor fi in continuare date la timp, pentru toate sectoarele de activitate.

 

Intrebat cum pot fi ajutati producatorii sa ajunga in magazine pentru a avea o expunere mai mare, in conditiile in care Romania exporta foarte multe ovine, seful MADR a raspuns ca va folosi "orice cale, orice instrument" pentru a dezvolta sectorul si a le da cale libera fermierilor pentru a –si valorifica produsele pe care le obtin in ferme.

 

"Sigur, este asa si e firesc sa fie foarte mare, pentru ca suntem a doua tara ca efectiv de animale in Uniunea Europeana, este in fata noastra Spania, a fost si Marea Britanie, dar iesind din Uniunea Europeana acum ne comparam cu tarile care au ramas in acest cuplaj politic si economic, spunand ca avem efective mari la nivelul tarii si care trebuie sa creasca, pentru a valorifica resursele pe care le avem si din acest punct de vedere folosim orice cale, orice instrument, orice zi buna de lucru, pentru a dezvolta sectorul si a le da cale libera pentru a-si valorifica produsele ce le obtin in fermele pe care le au in diferite zone ale tarii. Iata, astazi este o secventa in care le dam posibilitatea sa vada oamenii ce produse realizeaza acesti harnici lucratori, acesti ciobani formidabili, acesti oameni care nu stiu cand e ziua, cand e noaptea, nu tin seama de ploaie sau de vant. Ei se urca cu animalele in piscul muntelui pentru a aduce de acolo rezultatul muncii lor, rezultatul muncii lor cu efort extraordinar", a transmis ministrul Agriculturii.

 

Daea a precizat ca desi se produce in tara, nu toate produsele ajung in magazinele din Romania, pentru ca nu a fost creat un instrument necesar pentru a raspunde la aceasta "cerinta formidabila si obiectiva a Romaniei".

 

"Producem in tara. Din nefericire, nu toate produsele din Romania ajung in magazin. De ce? Pentru ca nu am creat in tara un instrument necesar pentru a raspunde la aceasta cerinta formidabila si obiectiva a Romaniei. Am infiintat in acest sens in 2018-2019 Casa de Comert Unirea (...). Aceasta Casa de Comert a fost mutilata timp de 2 ani de zile. Acum am repus-o in functiune si de la anul incolo veti vedea si retele de distributie pe care le face Casa de Comert, in asa fel incat sa aducem productia pe masa consumatorului, sa putem obtura aceste intrari ale produselor din afara tarii, pentru ca oferind consumatorului alternativa, cu siguranta el se va indrepta spre productiile romanesti", a subliniat seful MADR.

 

Ministrul a oferit si un exemplu pe care l-a intalnit recent in Spania, unde a fost cu prilejul sedintei comune desfasurate miercuri de Guvernele Romaniei si Spaniei la Castellón de la Plana.

 

"Am vazut un lucru exceptional si le spuneam colegilor, pentru ca am fost in Spania si ca de fiecare data ma duc in magazine, ma duc in zonele acestea unde sunt expuse pentru vanzare produsele agroalimentare si am intrat intr-un magazin al lor, pe care l-au facut cu mult timp inaintea noastra, motiv pentru care, iata, si noi trebuie sa acceleram activitatea in acest domeniu. Si am vazut, spuneam, ceva extraordinar. Aceleasi produse si ma refer la banane, aceleasi produse care au origini diferite erau puse in acelasi loc, banane produse in Spania si din alta parte. Pretul la bananele produse in Spania era mai mare decat pretul din afara, dar nu intamplator si onorant si extrem de important este faptul ca spaniolii se indreptau spre produsele lor, chiar daca erau mai scumpe. Doreau sa ajute prin cumpararea produselor, pe producatori, pe fermieri sa-si valorifice produsele interne in asa fel incat sa castige si producatorul, sa castige si consumatorul, sa castige si statul. Haideti sa vedem produsul", a concluzionat ministrul Agriculturii.

 

Targul "Stane, Gusturi si Traditii romanesti" s-a desfasurat vineri, sambata si duminica, in curtea Ministerului Agriculturii.



Poti fi interesat si de