Dana Tanase, ARC: Republica Moldova a restrictionat importurile din Romania

Dana Tanase, ARC: Republica Moldova a restrictionat importurile din Romania


Asociatia Romana a Carnii isi arata ingrijorarea fata de decizia autoritatilor din Republica Moldova de a restrictiona importurile de produse procesate din Romania.

Potrivit directorului executiv al Asociatiei, Dana Tanase, restrictia comerciala nu are fundament, atat timp cat produsele provin dintr-o zona in care nu exista focar de PPA.

 

„Iata ca aceasta criza a pestei porcine africane a venit sa puna stop exporturilor de carne de porc pe piata Chinei, sa blocheze intr-o mare masura in general exporturile de carne de pe piata romaneasca. Am fost recent informata de unul dintre membrii nostri ca pana si Republica Moldova, tara care are focare de PPA, a spus NU importurilor si nu a eliberat aviz sanitar-veterinar de import pentru produse procesate din Romania. Ne ingrijoreaza acest lucru si consideram ca aici avem nevoie mai mult decat oricand de sprijinul ANSVSA, pentru a vedea exact cum de fratii nostri de peste Prut au impus acel ordin de a interzice importurile de produse procesate din motiv ca ele provin dintr-o unitate si dintr-o zona care este supusa restrictiilor din partea a treia, dar care nu are niciun focar”, a declarat Dana Tanase, in cadrul Conferintei Industria Carnii – evolutii, tendinte si provocari, organizata la INDAGRA FOOD.

 

Autoritatile sanitare din Romania au fost informate despre aceasta situatie si spun ca vor face demersurile necesare pentru rezolvarea ei.

 

„Anul 2018 a adus multe provocari in principal in domeniul sanatatii animalelor. Autoritatea face eforturi pentru a discuta cu autoritatile sanitar-veterinare din statele membre UE si ale tarile unde produsele noastre ajung, pentru a gasi masurile cele mai eficiente care sa permita prevenirea difuziei virusului PPA, dar in acelasi timp sa previna bariere suplimentare in calea comertului. Vom vorbi direct cu autoritatile din Republica Moldova pentru a rezolva aceasta problema cu importurile. ANSVSA, din cauza provocarilor referitoare la PPA, a elaborat, pe partea de siguranta a alimentelor, instructiuni foarte clare care au avut ca obiectiv in primul rand siguranta, prevenirea raspandirii bolii prin carne dar in acelasi timp si eliminarea barierelor comerciale”, a precizat Cristian Ioan Duicu, presedintele DSVSA Bucuresti.

 

Pesta porcina africana (PPA) este una dintre cele mai importante bariere in calea comertului cu carne, produse din carne si material seminal de porc.

 

Printre statele care au interzis importurile de animale vii si produse din carne de porc se numara Rusia, Filipine si Vietnam.Poti fi interesat si de